Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

České rodiny dnes uvaří a poobědvají s cizinci

Rodinný oběd má sblížit domorodce s přistěhovalci a navázat vztahy.
Rodinný oběd má sblížit domorodce s přistěhovalci a navázat vztahy.  (Autor: PROFIMEDIA.CZ)
Autor: ČTK, am - 
22. listopadu 2009
10:45

Pět desítek rodin cizinců dnes v poledne poobědvá společně se stejným počtem českých rodin. V některých domácnostech budou hostiteli "domorodci", v jiných nedělní oběd uvaří cizinci.

Projekt "Rodina od vedle" je zaměřený na integraci migrantů, kteří přesídlili do Česka.

Cílem pořadatelů je pomoci migrantům, aby mohli snáze navázat kontakt s Čechy. V ideálním případě by se jejich přátelské vztahy měly dále rozvíjet; podle organizátorů se to daří ve více než polovině případů.

Dvě rodiny vždy dávají dohromady organizátoři podle toho, aby mohly nalézt co nejvíce společných témat k rozhovoru. V ideálním případě mají jejich členové podobný věk nebo stejně staré děti či srovnatelné profese, zaměstnání, zájmy nebo alespoň místo bydliště. U stolu se mluví česky.

Organizátoři pomáhají překonat zúčastněným rodinám první rozpaky tím, že na nedělní oběd vyšlou asistenta. Ten obě rodiny vždy nejprve informuje o jejich protějšcích, aby se mohly na setkání připravit. Hostitelé si proto například dávají pozor, aby vyšli vstříc stravovacím zvyklostem hostů. Nemůže se tak stát, že by muslimská rodina dostala tradiční vepřovou pečeni s knedlíkem a zelím nebo vegetariáni jakékoliv maso.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi