Američan James Dyson totiž vynalezl větrák, který k foukání nepotřebuje rotující lopatky. Díky tomu je novinka na rozdíl od starých větráků absolutně tichá. Další výhodou je, že se dá bezpečně umístit do pokoje k malým dětem a neriskovat jejich zranění.

 

James Dyson předvádí, že jeho vynález je absolutně bezpečný
Autor: Dyson.com


Američan James Dyson se posledních 30 let věnoval výrobě a zdokonalování vysavačů. Letos se však zaměřil na větráky a vyplatilo se mu to. Přišel totiž na trh s novinkou s názvem Dyson Air Multiplier – větrákem, ze kterého vychází vzduch i když nemá žádné lopatky.

 

Zařízení funguje tak, že jeho stojan vsaje dovnitř vzduch, který pak putuje do prstence. V prstenci díky speciální technologii vzduch zrychlí a vyjde z něj ven patnáctkrát větší rychlostí, než jakou byl do zařízení vsán. Největší větrák od vynálezce Dysona dokáže tímto způsobem vyprodukovat až 450 litrů vzduchu za každou vteřinu.

Navíc oproti klasickým větrákům »teče« tento vzduch nepřerušovaně. Další výhodou novodobého větráku je, že se dá bez problémů dát do dětského pokoje a nehrozí, že by se o něj děti zranily.

Nejlevnější a nejmenší verze moderního větráku bez lopatek vyjde v přepočtu na více než pět tisíc korun. U nás se zatím neprodává.

Cena v přepočtu: 5160 Kč