Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Topolánek: Pokud ztratíme volby, odejdu z čela ODS

Autor: ČTK, am - 
21. listopadu 2009
13:14

AKTUALIZOVÁNO: Předseda ODS Mirek Topolánek na kongresu občanských demokratů prohlásil, že pokud strana nevyhraje příští parlamentní volby, sám odejde z funkce předsedy.

Pokud ODS volby vyhraje, nebude podle Topolánka už nikdo jeho pozici zpochybňovat.

Lídr ODS dnes úspěšně čelil pokusu vnitrostranické opozice vyvolat hlasování o důvěře i o odvolání celého nynějšího stranického vedení.



V dlouhé zprávě předsedy, kterou Topolánek v úvodu kongresu přednesl, obhajoval kromě jiného i vedením strany navržené změny stanov. Ty by měly mimo jiné zamezit přijímání "černých duší" v některých regionech. Jsou podle něj důležité ne proto, že by měl osobní spory s některými straníky či "regionálními kmotry", ale protože beze změn "čeká ODS katastrofa".

Předseda ODS přitom upozornil na to, že nové stanovy začnou platit až po parlamentních volbách plánovaných na jaro příštího roku. "(V nich) buď vyhrajeme a pak mou pozici nikdo a nic nezpochybní v danou chvíli. Nebo nezvítězíme a budeme v opozici a pak odejdu sám a bez nějakého donucování," prohlásil Topolánek.

V sobotu zahájený kongres ODS není volební, strana by na něm měla představit svůj volební program a vizi do roku 2020.

Po svém projevu a krátké přestávce přečetl Topolánek dopis od Václava Klause, který se kongresu osobně nezúčastnil. Mezi hosty kongresu je například Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09, který taktéž vystoupil s projevem, či předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda a předseda zelených Ondřej Liška.

vrba ( 22. listopadu 2009 10:39 )

vsadil svou politickou budoucnost na velice nejistý základ. Je vysoká pravděpodobnost, že ODS volby nevyhraje ani když v čele ČSSD zůstane Paroubek, který podobně jako Topolánek odpuzuje své straně voliče. Ale i kdyby Topolánek na tomto kongresu odstoupil, stejně není v ODS nikdo, kdo by voličskou přízeň zvýšil.

gogo ( 21. listopadu 2009 22:03 )

místo : "Pokud ztratíme volby, odejdu z čela ODS" chtěl říci : "Pokud neodejdu z čela ODS, ztratíme volby" ....

gogo ( 21. listopadu 2009 21:01 )

a na pověsti a na budoucnosti jejich strany jim vůbec nezáleží. Jak při vládnutí, tak ve straně. Po nás potopa ... Tu cestu do pekel již mají vyšlapanou ...

viam ( 21. listopadu 2009 18:45 )

Pak mají jedinečnou možnost ODS potopit a vytvořit novou stranu staronových členů s názvem TOP 2010, jako to udělala část lidovců z TOP 09, protože KDÚ-ČSL šla do kopru.

ruisendaal ( 21. listopadu 2009 18:20 )

viam myslím, že máš docela pravdu. Také to tak vidím! Ale také vidím, že tam žádný další takový buldozer není a ti co se hlásí do "čela", bída a utrpení!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa