Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Oddělená siamská dvojčata dala matka k adopci

Fotografie
21. listopadu 2009 | 19:12

AKTUALIZOVÁNO: Bangladéšská matka, jejíž siamská dvojčata úspěšně oddělili australští lékaři, dnes prohlásila, že si přeje, aby její potomci vyrůstali v Austrálii. Žena dala své děti k adopci.

"Má děťátka jsou naživu a daří se jim dobře. Je to ta nejlepší zpráva mého života," řekla v telefonickém rozhovoru agentuře AP slzící třiadvacetiletá Lovely Mollicková. "Jsem z chudé rodiny a nejsem schopna postarat se o ně," postěžovala si. "Chci, aby se mým dětem dostalo náležitého vzdělání a aby měly hezký život."

Lékařům v australském Melbourne se počátkem týdne podařilo dvojčata se srostlými lebkami úspěšně oddělit. Tříleté bangladéšské holčičky Trišna a Krišna se narodily spojené na vrcholku hlavy a sdílely některé části mozku a velké cévy. Podle australského dětského neurochirurga Scotta Campbella, který jako první chirurg v roce 2000 oddělil dvojčata se srostlými lebkami, šlo o riskantní operaci.

Autor: 

 

Lékaři dávali Krišně a Trišně naději asi 25 procent, že se operace zcela povede. Riziko poškození mozku odhadovali na asi padesátiprocentní. Dívky v roce 2007 do Austrálie nechala převézt australská nadace Children First Foundation.

Siamská dvojčata se rodí průměrně na každých 200.000 porodů. Dvojčata spojená hlavičkami jsou velmi vzácná - rodí se jednou na zhruba 2,5 milionu porodů.

Autor: ČTK, am