Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

V Norsku našli nebezpečnou mutaci viru A (H1N1)

Experti v Norsku našli mutaci viru A (H1N1)
Experti v Norsku našli mutaci viru A (H1N1)  (Autor: AFP)
Autor: ČTK, pal, šim - 
21. listopadu 2009
14:19

AKTUALIZOVÁNO: Odborníci v Norsku objevili mutaci viru prasečí chřipky A(H1N1). Podle expertů tento typ nebezpečnější a vzduchem se šíří rychleji.

Podle agentury Reuters pak odborníci v Británii evidovali pět případů, kdy u pacientů proti prasečí chřipce nezabralo antivirotikum Tamiflu.

Vir prasečí chřipky připravil dosud ve světě podle aktuálních údajů o život přes 7400 lidí. Mnohé země už zahájily očkování proti prasečí chřipce. V Česku začne příští týden. Hlavní hygienik ČR dnes uvedl, že republika je na prahu chřipkové epidemie. U nakažených pacientů převažuje kmen prasečí chřipky nad chřipkou sezónní. Odborníci se obávají toho, že by se vir mohl změnit.

Prasečí chřipka Prasečí chřipka | Blesk.cz

Norský ústav veřejného zdraví dnes oznámil, že potenciálně významnou mutaci už objevil. "Mutace by mohla ovlivnit schopnost viru proniknout hlouběji do dýchacího systému, takže by mohla zapříčinit závažnější onemocnění," uvedl ústav. Norští experti ale dodali, že nemají důvod se domnívat, že by změna virového kmenu měla vliv na účinek očkovacích vakcín či antivirových léků.

Vir A(H1N1) je podle analýz kombinací viru chřipky prasečí, ptačí a lidské. Jeho mutaci našli norští odborníci v těle tří lidí. Dva na prasečí chřipku zemřeli, třetí byl ve vážném stavu. Určité změny kmene prasečí chřipky se prý ukázaly i u jiných pacientů. Ta, kterou odborníci objevili u tří zmíněných osob, byla ale podle vedení ústavu "zvlášť zajímavá".

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se ale podobná mutace jako v Norsku objevila i v jiných zemích včetně Číny a USA. Našla se i u pacientů s méně vážnými příznaky, naopak u obětí se nepotvrdila. WHO uvedla, že na pozměněný chřipkový kmen účinkují antivorové léky a očkování. Podle ní je "význam nálezu pro veřejné zdraví zatím nejasný".

Experti zkoumají například to, jestli se zmutovaný vir přenáší z člověka na člověka. "Podle toho, co víme, se nezdá, že by zmutovaný vir koloval v populaci, ale že se spontánně změnil u těchto tří pacientů," uvedl ředitel ústavu Geir Stene Larsen v prohlášení.

Britští zdravotníci zas prověřují kmen prasečí chřipky, který je odolný vůči antivirotiku. Z devíti pacientů, kteří skončili v nemocnici ve Walesu, u pěti lék seltamivir nezabral. Je to generická varianta léku tamiflu. Jiný medikament - relenza - ale prý účinkoval.

"Věříme, že riziko pro zdravou populaci je nízké," uvedla britská agentura ochrany zdraví (HPA). WHO na světě zaznamenala zatím 57 případů odolnosti vůči tamiflu.

glumik ( 21. listopadu 2009 00:03 )

POLSKA MINISTRYNE ZDRAVOTNICTVI DR. KOPACZOVA SDELILA, ZE VAKCINY, KDE JEJICH VYROBCI NERUCI ZA "DUSLEDKY", KTERE MOHOU PO VAKCINACI VZNIKNOUT + ZA SMRT OCKOVANCE !!!NEPODEPISE!!! ZADNOU SMLOUVU O JEJICH ZAKOUPENI, PROTOZE BY TO BYLO NEBEZPECNE PRO VSECHNY POLAKY!!! WOW TO JE VELMI MOUDRA DAMA VIZ CLANEK Z 15.11.09 WWW.OSUD.CZ Z JEJIHO PROJEV: Mám jen jednu zásadní otázku: Chceme pandemii ptačí chřipky? Dnes máme znalosti o přílohách smluv, které jiní, vlády bohatších zemí podepsaly s výrobci vakcín. Víme tedy, co bylo Polsku nabídnuto. Jednání je ve vývoji, nemohu vše říci dnes, ale jednu věc uvést mohu: naše právní oddělení našlo ve smlouvě nejméně 20 pochybných bodů. Co je tedy povinností ministra zdravotnictví? Podepsat smlouvy, které jsou v nejlepším zájmu polského lidu, nebo podepsat smlouvy, které jsou v nejlepším zájmu farmaceutických společností? (potlesk poslanců) Vím, že na trhu jsou dnes k dispozici tři vakcíny. Každá má rozdílné množství aktivních látek a ještě podivnější je, že všechny mají léčit totéž. Proto to není pro ministra zdravotnictví v pořádku a experti o tom mají své pochybnosti. Možná jedna se stopovým množstvím aktivní látky je jen "svěcená voda", o které předpokládáme, že vyléčí chřipku?? Měli bychom platit za toto? (potlesk poslanců)

glumik ( 20. listopadu 2009 23:59 )

BEZNE SE V NEMECKU OCKUJE AZ 23 % LIDI NA SEZONNI CHRIPKU NA SWINE-FLU SE NECHALO OCKOVAT NECO KOLEM 6-8 % !!! NA BEZNOU CHRIPKU SE I PRES INTENZIVNI KAMPANE FARMACEUTICKYCH KONCERNU V MEDIICH NECHALO NAOCKOVAT JEN 10 % LIDI!!! TO JSOU JEN DVE PETINY DRIVE SE OCKUJICICH OBYVATEL!!! NECO TADY SMRDI BAXTER,NAVARTIS,GLAXOSMITH... HLAVNE ZDRAVY ROZUM LIDI

mateov ( 20. listopadu 2009 23:11 )

http://www.magnificat.sk/nd/clanky/forcades.html

Zobrazit celou diskusi