Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

10 let od smrti Josefa Luxe: Kdo byl?

Autor: ČTK, pes - 
20. listopadu 2009
10:47

Jeden z nejrespektovanějších českých politiků 90. let minulého století zemřel před deseti lety. Kdo byl Josef Lux?

Josef Lux zemřel 22. listopadu 1999, v americkém Seattlu v důsledku komplikací při léčbě leukémie. Bylo mu 43 let.

Osm let stál v čele KDU-ČSL ve významné historické dekádě po listopadu 1989. Dlouholetý místopředseda vlády a ministr zemědělství Josef Lux dovedl lidovou stranu na pozice, z nichž řadu let výrazně ovlivňovala politické dění v ČR.

Josef Lux s Václavem Havlem Josef Lux s Václavem Havlem | ČTK

Odborníci i politici se shodují v tom, že díky Josefu Luxovi se z lidové strany po roce 1989 podařilo vytvořit důležitou politickou sílu. Za jeho vedení se lidovci spolu s ODS ve vládě podíleli po roce 1989 na transformaci české společnosti.

V politice se Lux začal poprvé angažovat v roce 1982, kdy vstoupil do Československé strany lidové (ČSL), za niž byl v lednu 1990 kooptován do Sněmovny národů Federálního shromáždění. Členem této parlamentní komory byl i ve volebním období 1990 až 1992.

V září 1990 stanul v čele ČSL, od března 1992 byl předsedou nástupnické KDU-ČSL. V červnových volbách 1992 byl za KDU-ČSL zvolen poslancem Sněmovny lidu Federálního shromáždění. Současně se stal místopředsedou české vlády a ministrem zemědělství. V těchto funkcích se udržel až do jmenování vlády Miloše Zemana v červenci 1998.

Lux s rodinou před odletem na operaci v USA Lux s rodinou před odletem na operaci v USA | ČTK

V září 1998 překvapivě oznámil, že ze zdravotních důvodů opouští funkci předsedy KDU-ČSL a šéfa jejích poslanců. Lékaři u něj zjistili onemocnění chronickou leukémií. V září 1999 se Lux ve Spojených státech podrobil transplantaci kostní dřeně, přes úspěch operace však zemřel v Seattlu na komplikace způsobené zápalem plic 22. listopadu 1999 v brzkých ranních hodinách středoevropského času.

Luxova politická hvězda zazářila nejjasněji v závěru roku 1997. V krizové situaci, kdy postupný rozpad tehdejší vládní koalice ODS, ODA a KDU-ČSL vyvrcholil odchodem lidovců a následně i aliance z vlády, se Lux stal jedním ze stabilizačních prvků. Prezident Václav Havel ho pověřil vedením předběžných politických rozhovorů o podobě vlády, která měla ČR dovést k předčasným volbám. Výsledkem jeho mise se stala vláda premiéra Josefa Tošovského, v níž si Lux (i lidová strana) zajistil významné postavení.

Po červnových volbách v roce 1998 však ztroskotala Luxova vize o společné vládě KDU-ČSL, ČSSD a Unie svobody a lidovci se náhle ocitli v opozici. Přitom v jedné fázi konzultací se na jednacím stole objevila i varianta s Luxovým jménem na místě předsedy vlády.


Josef Lux se narodil 1. února 1956 v Ústí nad Orlicí. Po Střední zemědělsko-technické škole v Lanškrouně pokračoval ve studiích na Vysoké škole zemědělské v Brně. Od ukončení studií až do roku 1990 pracoval v různých funkcích v Jednotném zemědělském družstvu v Zálší. Lux byl ženatý. S manželkou Věrou vychovali dva syny a čtyři dcery. Vdova po lídrovi KDU-ČSL se aktivně věnuje práci v lidové straně, v roce 2001 také založila Nadační fond Josefa Luxe, který podporuje výuku etiky na školách a pomáhá nemocným leukémií.

Josef Lux je pohřben v obci Hemže u Chocně. V roce 2000 byl vyznamenán in memoriam Řádem Tomáše Garrigua Masaryka.

anasyi ( 22. listopadu 2009 09:57 )

ja si osobne myslim,ze pan Lux se v hrobe nemusi obracet,ja si spise myslim,ze se mu naopak ulevilo,ze nekdo tu likvidaci zemedelstvi a KDU dokoncil

anasyi ( 22. listopadu 2009 09:52 )

mi jsme taky verili,kdyz probihala privatizace statniho podniku a mi kupovali jeji cast,ze se nestaneme obetmi velkeho privatizacniho podvodu,ze neprijde doba,kdy se hodne lidi ocitne bez strechy nad hlavou,ze vlastne kupovali zajice v pytli.Domnivam se,ze v te dobe,mel Lux ucinit napravy,nebot byli shledany takove zavady,pro ktere neslo ani zahajit privatizaci statniho podniku(statni statek).Tenkrat mu vlada CR naridila,aby ucinil napravu a zpet to prelozil ke schvaleni,ze jm.statny statek muze byt privatizovan a na nabyvatele muze prejit privatizovany majetek.Lux tak neucinil a majetek statniho statku se privatizoval i z vadami,ktere byli zjisteny nejvyssim KU.Takze ma se o mrtvich mluvit dobre,ale pan Lux po sobe zanechal dost paseky,na ktere jeste dnes bude doplacet spousta lidi.My jsme taky verili ze ve vlade jsou slusni lide,ktery by narod nehodlal ozebracit.Jenze skutecnost je jina.Ja si osobne myslim,ze by pani Luxova mela jeste zalozit jednu nadaci a to advokatu zadarmo,pro lidi,kteri se stali obetmi privatizace v letech za vlady jejiho manzela,a tem lidem by mela takto pomoci

kocka22 ( 21. listopadu 2009 07:38 )

o mrtvých se sice má říkat jen to dobré, ale v tomto případě nemůžu než souhlasit s tatu. Byl to nejen zaprodanec, ale i falešný křivák, ostatně jako všichni pánbíčkáři. Ta hádanka had na 3 mu sedla jako ulitá. Asi máte vy pode mnou velice špatnou paměť.

tatu ( 20. listopadu 2009 20:33 )

To byl had na 3 písmena.Zlikvidoval zemědělství,aby se tady mohly prodávat výrobky cizích farmářů/hlavně Francouzi,Germáni a pak i jiní.../Francouzi stávkovali,že nemají odbyt,to byla největší stávka co znala Francie a ochotný Lux ihned nabídl naši zemi.A už jsme se jich nezbavili ale za to zlikvidovali vše,co bylo české. Je to likvidátor českého zemědělství,což by mohli potvrdit ti,co v té době likvidovali.vybíjeli dobytek a jiné.....aby jsme tu mohli mít výrobky z ciziny.Co bychom dnes za to dali,aby jsme měli naše jogurty z Kunína a ne třeba Danone a mnoho a mnoho jiných výrobků.Zlikvidoval,co mohl,po smrti pokračovali další za hodně milionu.

zabiprincc ( 20. listopadu 2009 17:54 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa