Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Motejl: Plzeňské právnické fakulty by byla škoda

Otakar Motejl
Otakar Motejl  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rvs - 
18. listopadu 2009
16:35

ombudsman Otakar Motejl. studenty právnické fakulty v Plzni vyzval, aby "nebyli naježení", když se budou objevovat anekdotické parafráze na jejich studium. Na narážky si budou muset zvyknout. Je to kvůli tomu, co fakulta prodělala.

"Věřím, že to nevzdáte, neúspěchy jsou součástí přirozeného chodu věcí. Máte povinnost vůči sobě i škole studium důstojně dotáhnout do konce," prohlásil Motejl.

Fungování práv v Plzni je žádoucí pro udržení konkurence mezi právnickými fakultami v Česku. Obraz školy zmítané v uplynulých týdnech skandály podle něj byl a je v zásadě dobrý. Šestnáct let existence proto stojí za to, aby se škola udržela. Právnické fakulty jsou také v Praze, Brně a Olomouci.

Novinářům řekl, že je členem vědeckých rad všech čtyř právnických fakult v Česku. "Když to srovnám, plzeňská mě ze všeho nejméně obtěžovala. Frekvence schůzí byla řidší než na pražské nebo brněnské," uvedl. To ale prý nebylo signálem, že se zde děje něco nestandardního. Vypadalo to naopak, že Plzeň nemá příliš mnoho problémů, kterými by se rada měla zabývat. Vědecká rada řeší například přípravy akreditací, projednávání žádostí o docentury a podobně. V Plzni se dlouhodobě nescházela. Děkan fakulty Jiří Pospíšil proto nyní pracuje na jejích výrazných změnách.

Motejl zopakoval, že problém plagiátů není nic specifického pro Plzeň. Objevuje se i jinde. Zmínil ostudu pražských práv kvůli problematickému přijímacímu řízení. Novinářům zopakoval, že se problém vymknul ze svého rámce díky médiím. Plzeňská fakulta si to prý měla vyřešit sama se sebou. "Ne proto, aby se to zametlo pod koberec, ale jen s konkrétní znalostí jednotlivých případů se věc měla řešit. Neřešila, stala se mediální událostí číslo jedna, což vedlo k nespravedlivému zobecnění a zpochybnění fakulty, jež má vynikající kantory a parametry," dodal.

Ministryně školství Miroslava Kopicová v pondělí odhadla, že v první fázi může přijít o titul z plzeňských práv asi deset lidí. Podle Motejla je teoreticky možné titul odebrat, pokud je výrazem vyššího stupně odbornosti. Pokud je jen dokladem, že dotyčný něco absolvoval, bude to možné jen obtížně, uvedl.

Adeptem na odebrání titulu je i poslanec Marek Benda, bývalý ředitel městských strážníků v Plzni Luděk Hosman a bývalý proděkan fakulty Ivan Tomažič. Mladá fronta Dnes v dnešním vydání uvedla, že na seznamu podezřelých absolventů doktorandského studia je i předseda akademického senátu fakulty Daniel Telecký, pedagog fakulty Jan Kavka, bývalý vysoký policista Jan Brázda. Mezi podezřelými držiteli titulů se podle listu objevuje i pedagog Jan Suchý z katedry finančního práva i advokát Eduard Bruna, jenž obhajoval například Jiřího Čunka.

gogo ( 19. listopadu 2009 08:07 )

plzeňské aféry měl okamžitě odejít z politiky a již se nikdy na veřejnosti neukázat !! Jeden děs za druhým.... Motejl, Benda, Čunek, Schwarzenberk, Topolánek, Langer, Vondra, Bursík, Kateřina .... Neuvěřitelné co všechno může vzejít ze svobodných voleb ! Neuvěřitelné !!!

kajina ( 18. listopadu 2009 17:37 )

se úspěšně prokouřil za svých 80 let od c. a k. Rakouska až do nové demokracie do dobře placené funkce ombucmana. Myslím, že by on a jemu podobní starci na svých úřadech měli skončit - stejně tak jako ostatní.Týká se to i plzeňských práv - jeden dědek vedle druhého, kteří jsou si vzájemně z minulosti zavázáni. Nebo snad důchodový věk na ně neplatí a mohou kalit vodu nebo chránit škůdce statečně až do stovky ? Kde to jsme ?

Zobrazit celou diskusi