Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lašák: 120 milionů na rozloučenou

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Eva Hofrichterová - 
17. listopadu 2009
20:11

Odstupující šéf ČSA Radomír Lašák opět pěkně podojí stát. Přestože pod jeho vedením České aerolinky skončily na pokraji krachu, dostane on a jeho šest nejbližších spolupracovníků zlatý padák ve výši 120 milionů korun!

Informaci přinesl deník E 15. Mluvčí ČSA Hana Hejsková sice informaci nepotvrdila, ale v aerolinkách se o zlatém padáku pro odcházející vedení mluví jako o hotové věci.

Podle šéfa dozorčí rady Miroslava Zámečníka výše zlatých padáků není věcí orgánu, v jehož čele stojí. „Je to věc manažerských smluv, jde o to, jak byly formulovány,“ řekl Zámečník. Hejsková tvrdí, že exšéfové ČSA měli standardní manažerské smlouvy. „Jejich detaily není možné zveřejnit bez souhlasu obou stran,“ zdůraznila. Veřejně známé je, že součástí smluv je konkurenční doložka, z níž vyplývá nárok na šestiměsíční odstupné. Lašák přitom s bonusy bral kolem 420 tisíc korun měsíčně! Zlatý padák by tak dělal minimálně pět milionů korun! Zpravidla ale platí, že nejvyšší šéf bere z částky na odchodné, tedy z oněch 120 milionů, o nichž hovoří důvěryhodný zdroj z ČSA, zhruba třetinu. „Nic jsem ještě nedostal. Představenstvo bude odcházet za stejných podmínek jako piloti,“ řekl deníku Lašák.

Podle něj se vedení vzdalo konkurenční doložky. ČSA se pod Lašákovým vedením za první pololetí tohoto roku dostaly do neuvěřitelné ztráty 1,83 miliardy korun a na konci roku by měly prodělávat přes tři miliardy. Kvůli zoufalé ekonomické situaci dostane výpověď 860 zaměstnanců ze 4600. Aerolinky nejsou jediné místo, kde »šikovný« manažer Lašák působil a náležitě podojil stát.

kamilawa ( 18. listopadu 2009 14:45 )

ale to i za totáče...házet vinu na režim je totální bejkovina

kamilawa ( 18. listopadu 2009 14:43 )

Klidně mu ty prachy dejte, obratem ho ale žalujte za způsobenou škodu a pán si pak rozmyslí jestli se takhle ještě někdy zachová

zirafa ( 18. listopadu 2009 13:51 )

Nejhorší je, že my si tu můžem jen zanadávat....Normální lidi škube stát kde se dá, lumpům, co ve službách státu udělají dluhy, ještě zaplatí ranec! Místo aby je zavřeli nebo vypráskali klackem! Bleju!

sakra ( 18. listopadu 2009 13:37 )

Dávejte "zlaté padáky" však to mámy s dětmi snadno zaplatí!!!

siroky11 ( 17. listopadu 2009 23:37 )

konopné jsou také provazy!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa