Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Chemikálie v plastech poškozují chlapcům mozek!

Chemikálie v plastech poškozují chlapcům mozek!
16. listopadu 2009 | 13:20

Chemikálie, které obsahují plastové výrobky, poškozují mozek malým chlapcům. Ti se pak v důsledku toho více chovají jako dívky a odmítají si hrát s klučičími hračkami! Znepokojující výsledek své studie zveřejnili američtí vědci.

Studie vědců z amerického Rochesteru se jako první zaměřuje na působení chemikálií na chování dětí. Alarmující výsledky uvádí, že ftaláty užívané v plastech ´poženšťují´ malým chlapcům mozek. Ti, kteří jsou v matčině lůně vystaveni vysokým dávkám těchto nebezpečných chemikálií, jsou více náchylní k tomu, že si po porodu nebudou hrát s chlapeckými hračkami a také se nebudou účastnit klučičích her.

Výzkum prokázal, že chemikálie obsažené v tisících předmětech používaných v domácnosti zasahují do vývoje chlapců, ftaláty v jejich tělech totiž napodobují ženský hormon estrogen. Někteří experti považují právě jejich působení také za příčinu zvyšování počtu genitálních poškození u chlapců a nižší počet spermií ve spermatu mužů.

Těhotné ženy jsou ftalátům vystaveny stále - ty se nacházejí v měkkých plastech, které jsou v domácnostech zcela běžné. Jedná se například o umělé plovoucí podlahy, umělý nábytek, boty či záclony...

Ačkoli průmysloví výrobci ftaláty považují za bezpečné, Evropská unie již zakázala většinu z nich přidávat do kosmetiky, zubních plomb nebo dětských hraček.


Kde všude se ftaláty nacházejí...

DEPH: Di ftalát

Umělé podlahy, měkké podešve bot, hadicích, okenní a dveřní těsnění, vodní postele, umělý nábytek, zavazadla, ubrousky, umělé záclony, závěsy...

DPB: Di-n-butyl ftalát

Speciální změkčovadlo používané v lepidlech, barvivech, insekticidech, peroxidech a textilu.

 

 

Autor: INT, pal