Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

17. listopad 1989: Měli holé ruce!

Autor: ČTK, rum - 
16. listopadu 2009
14:32

Stáli proti sobě. Vysokoškoláci s batůžky na ramenou, svíčkami, květinami a proti nim esenbáci s přilbami, štíty a obušky. V nerovném boji ale přece jen zvítězili studenti.

Krvavé potlačení pokojné demonstrace bylo prostě poslední kapkou pro Čechy i Slováky: »V takové zemi, kde mlátí naše děti, žít nechceme!« Věci se daly do pohybu...


Příběh fotky

Fotografie lidí, kteří 17. listopadu 1989 předávají květiny příslušníkům SNB ve Vyšehradské ulici vznikla náhodou. Lidé totiž původně chtěli položit květiny u hrobu Karla Hynka Máchy. „Takovou účast však nikdo nečekal a málokdo se k hrobu dostal. Lidé pak ale měli chuť jít dál, když jich bylo tolik. V místě, kde je ve Vyšehradské ulici budova ministerstva spravedlnosti narazili na první zátaras a začali dávat policistům květiny k nohám,“ říká fotograf Jan Šilpoch, který snímek pořídil.

Příběh fotky Příběh fotky | Jan Šipoch

Dav se poté u zátarasu otočil a šel směrem na Národní třídu. Tam už příslušníci SNB obklíčili demonstranty a začali je surově napadat. Jan Šilpoch byl v čele davu a obával se, že ho zatknou a zabaví mu fotoaparát se snímky, které během dne pořídil. Snímků si přitom tehdy velmi cenil. „Do té doby totiž nebyla šance si policisty pořádně vyfotit. Nakonec jsem se dostal ven s filmovým štábem, ke kterému jsem se nenápadně připojil,“ dodává Šilpoch.

ZAŽILI JSTE SAMETOVOU REVOLUCI?
Účastnili jste se demonstrací 17. listopadu a máte z nich vlastní fotografie? Podělte se o svoje zážitky s ostatními čtenáři a pošlete nám je na e-mail online@blesk.cz. Nejlepší fotografie odměníme. Největší šanci na odměnu mají ti z vás, kteří se s fotografií vyfotí znovu na místě jejího vzniku. Nezapomeňte připojit telefonní číslo a doplnit komentáře k fotografiím.

toscana ( 19. listopadu 2009 03:10 )

Mali hole paprče? Tak teraz maju aj hole rite! Vyštrngali si ,co chceli....tak im vsetkym treba...teraz ziju v strachu, co bude ZAJTRA.....Velkorysy socializmus zadarmo rozdaval vsetkym rovno do huby! Teraz maju velke H, plne ruksaky starosti, dlhov a trapenia.......Štrngy-brngy klucami)

bluesky ( 17. listopadu 2009 22:23 )

Proc hned nekoho urazis ze je hloupej?hloupej clovek muze vypustit z huby akorat takovy kecy jako ty a ty ostatni zastanci komunismu -vy co jste niceho nedosahli a dokazete jen kritizovat..je mi vas fakt lito..Ja jsem stene jako Sissy vdecna tem co za svobodu bojovali,protoze diky nim ted muzu studovat a pracovat v jakykoliv zemi,cestovat a uzivat si zivota a pri tom se pokazde s laskou vracet domu..To ze vy sedite jen doma na pr.eli,zatrpkle ctete noviny a nadavate na politiku stejne tako jako jste to delali pred 20 lety je vas problem..

gogo ( 16. listopadu 2009 19:54 )

Ano, je to přesně tak ....

gogo ( 16. listopadu 2009 19:53 )

Ano, dnes můžeme svobodně nadávat a oni mohou svobodně krást. Jestli je ještě co. O tom to celé je ! To, že můžeme nadávat nám práci nezajistí. Ani střechu nad hlavou. Ani jiné základní jistoty !17.listopad byl podvod, který vedl k likvidace této země... Morální i ekonomické ....

gogo ( 16. listopadu 2009 19:50 )

Ze spárů komunistů do spárů koho ???

Zobrazit celou diskusi