Aston zvítězil jak ve své kategorii vozů s karosérií kupé či kabriolet, tak i v absolutním pořadí.

Ankety se zúčastnili čtenáři z 27 evropských zemí, mimo jiné i z Česka. Letos v anketě dosáhl dílčího úspěchu i český vůz. V kategorii sportovně užitkových vozů totiž na bronzovou příčku dosáhla Škoda Yeti. Například u německých čtenářů si vedla ještě lépe – byla druhá. Mezi jednotlivými designérskými školami si kromě vítězné britské vedli dobře i němečtí tvořitelé automobilové krásy. Připsali si vítězství ve dvou kategoriích. Úspěch zaznamenali i japonští designéři, kterým patří první místo ve velmi sledované kategorii malých a kompaktních aut.

Kategorie kupé a kabriolety a absolutní vítězství:

Aston Martin One 77

Aston Martin One 77
Autor: archiv automobilek

Je nejvýkonnější a nejdražší Aston Martin, jaký kdy vznikl. Je designový, ale i technický skvost. Například skelet vozu je celý z karbonu, tlumiče jsou plně nastavitelné bez nutnosti demontáže z vozu, úctyhodné jsou výkony motoru. Ten prošel úpravami specialistů firmy Cosworth, která umí dělat i motory pro monoposty F1.

Motor: Výkon obrovského dvanáctiválce o objemu 7,3 litru je přes 700 koní. Díky tomu auto zrychlí na stovku za 3,5 sekundy.
Max. rychlost: přesahuje 320 km/hod.
Cena: 35 milionů Kč

Malé a kompaktní vozy:

Mazda 3

Mazda 3
Autor: archiv automobilek

Současné Mazdy se veřejnosti líbí. Oblibu si získala například Mazda 2 či CX7. Nová Mazda 3 získala nyní cenu Auto Bild design Award. Mazda je k mání ve dvou karosářských variantách hatchback a sedan. Zvláště přední část vozu působí hodně sportovně a dravě. Opravdu ostrou variantou pak je verze MPS.

Motor: Její motor 2,2 l má výkon 260 koní. Auto s ním zrychlí na stokilometrovou rychlost za 6,1 s.
Max. rychlost: 250 km/hod.
Cena: 399 900 Kč

Sportovně užitkové vozy:

Audi A4 allroad

Audi A4 Allroad
Autor: archiv automobilek

Audi má s vozy této kategorie bohaté zkušenosti a také design se této automobilce daří dělat tak, aby se to líbilo kupcům automobilů prestižních značek. K atraktivnímu vzhledu auta napomáhají prvky, které zároveň chrání podvozek a další části vozu před poškozením při průjezdu terénem. Světlá výška je 180 milimetrů, samozřejmostí je pohon na všechna čtyři kola.
Motor: Nejsilnější z nich je třílitrový turbodiesel s výkonem 240 koní.
Max. rychlost: 237 km/hod.
Cena: začíná na 1 049 000 Kč.

Limuzíny a vozy kombi:

Porsche Panamera

Porsche Panamera
Autor: archiv automobilek

Časy se mění a Porsche už zdaleka není jen automobilkou vyrábějící sportovní kupé a kabriolety. V nabídce má už pěknou řádku let i SUV Cayenne, teď k nim přibyla čtyřdveřová čtyřmístná limuzína Panamera. I když má manažerům a boháčům zajistit dostatek komfortu a luxusu, současně musí jako všechny ostatní Porsche umožňovat i jízdu skutečně pozoruhodnými rychlostmi.

Motor a max. rychlost: I s „nejslabším“ čtyřsetkoňovým motorem může jet rychlostí 283 km/hod, model turbo pokoří i třístovku. Na stovku se základní model dostane něco málo nad pět sekund, turbo je o sekundu rychlejší.
Cena: 2 563 000 Kč.


Volili i designéři

Letos volili nejkrásnější automobil celé historie také sami designéři. Vítěz byl překvapivý, protože nepocházel z obvyklé kategorie kupé či sportovních vozů. Absolutním vítězem v hlasování 20 slavných designérů se stal „fantomasův“ Citroën DS, o druhé místo se pak podělil Jaguar XK 120 a Ferrari 275 GTB.

Designérovi Walteru de Silvovi, který je šéfdesignérem koncernu Volkswagen, se dostalo uznání přímo od státních německých orgánů. Za to, že stvořil tvary Audi A4 coupé, získal Cenu za design Spolkové republiky Německo. Sám de Silva, který předtím vytvořil například Alfy Romeo 156 či 147 nebo Seaty Altea a Leon, považuje Audi A5 za to nejlepší, co zatím stvořil.