Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Škoda Holding chce založit v Plzni právnickou VŠ

ilustrační foto, bakalářské práce
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pes - 
12. listopadu 2009
21:29

Společnost Škoda Holding chce v Plzni založit soukromou právně-ekonomickou vysokou školu. Informovala o tom Česká televize (ČT).

Zástupci firmy chtěli pro svůj projekt získat i současného děkana skandály zmítané právnické fakulty na Západočeské univerzitě Jiřího Pospíšila. S nabídkou ho oslovili ještě předtím, než byl do funkce zvolen. Pospíšil ale odmítl, uvedla ČT.

Vysoká škola by se měla jmenovat podle zakladatele strojírenského gigantu Emila Škody. Měla by působit v Plzni i v Praze. "Vedení Škody Holding prozatím konzultovalo tuto myšlenku s několika odborníky i s panem Pospíšilem," řekla ČT mluvčí Škody Holding Jolana Číhová. Pospíšil se ale na projektu odmítl podílet. "Do doby, co budu veřejně činný, tak žádnou nabídku od nějaké soukromé školy nevyužiji," uvedl Pospíšil.

Možný vznik nové školy by podle současného vedení ZČU mohl ještě více zkomplikovat situaci na právnické fakultě. O té se v posledních týdnech mluví hlavně v souvislosti s podezřele krátkou dobou studia některých absolventů. "Na první pohled by se zdálo, že to mohl být jeden z momentů, který rozpoutal tuto kauzu," řekl rektor ZČU Josef Průša.

Předsedkyně ministerské akreditační komise Vladimíra Dvořáková má ale o vzniku školy pochybnosti. "I v případě, že by byla uzavřena škola v Plzni, nedokážu si představit, že by akreditační komise mohla schválit jakoukoli další právnickou školu," řekla ČT Dvořáková.

marthina123 ( 4. prosince 2009 13:41 )

K tomu jsem četla výborný článek Rektoři: Vysoké školy nebudou schopné financovat výzkum na www.denikreferendum.cz

Zobrazit celou diskusi