Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zoo v Brně shání 300 tisíc pro opičáka Heika

Autor: op - 
13. listopadu 2009
07:12

Celebrita se stala z dželady Heika, který už dvakrát uprchl z brněnské zoo. A jeho obdivovatelé, kteří ho zachránili před odsunem do jiné zoo, teď mohou přispět na nový výběh pro opičáka. Stačí poslat dárcovskou SMS.

Heiko je po říjnovém útěku v objektu veterinární péče. Blesk ho včera navštívil. Dželada trucuje. Možná se nemůže dočkat samičky, kterou mu chtějí příští rok přivézt, aby zarazila jeho choutky po dobrodružství. Kvůli samici rozšíří ubikaci u výběhu paovcí a dželad, odkud samec upláchl.

„Musíme zvýšit plot a udělat nový ohradník. Také vykácíme stromy za plotem. Přijde to asi na 300 tisíc korun. Byl jsem zastáncem toho, aby šel Heiko do jiné zoo, odkud by neutekl. Ale lidé rozhodli jinak,“ řekl ředitel zoo Martin Hovorka.

Kdo podle něj pošle SMS za 40 korun, má vstup do zoo zdarma. Stačí ukázat uloženou zprávu. „Dárce na tom vydělá. Vstup totiž stojí 80 Kč a přispěje na nový výběh pro Heika,“ dodal Hovorka.


Dva útěky opičáka

● První útěk Heika se odehrál v září 2007. Opičák zdolal plot výběhu, který dželady sdílejí s paovcemi h ř iv - natými. Dopadli ho po dvou dnech. Veterinář Stanislav Mazánek ho sestřelil uspávací šipkou ze stromu u golfového hřiště v Jinačovicích.

● Druhý útěk Heika se odehrál letos v říjnu. Samce dželady vyděsil zvěrolékař s puškou. Chytil se drátů pod napětím, schytal výboj a jako hruška spadl na druhou stranu plotu. Po šesti dnech se vrátil do stájí žiraf.


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi