Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Těhotnou Egypťanku ubodal 16 ranami přímo před soudem!

Autor: pal, ČTK - 
11. listopadu 2009
16:17

Němce pocházejícího z Ruska, který v červenci uprostřed soudního líčení ubodal těhotnou Egypťanku, poslal na doživotí do vězení drážďanský soud.

Podle soudců je vina osmadvacetiletého Alexe W. zvlášť závažná, takže předčasné propuštění po 15 odpykaných letech je prakticky vyloučeno. Napsala to agentura DPA. O možnost předčasného propuštění usiloval obhájce. Jestli se odsouzený odvolá, DPA neuvedla.

Obžaloba vinila Alexe W. z vraždy, z pokusu o vraždu a ze zranění, a to z rasistických pohnutek. Muž se k činu přiznal. Rasismus jako motiv svého konání ale popřel. Soudci nakonec žalobci, který požadoval doživotní trest, vyhověli.

Odsouzený pochází z Ruska. V Německu žije od roku 2003 a má německý pas. Před soudem v Drážďanech stanul už letos 1. července za to, že před časem na dětském hřišti nadával ženě se zahalenou hlavou. Když ho muslimka požádala, aby uvolnil houpačku jejímu dítěti, označil ji za islamistku, teroristku a couru. Za urážku ho soudci už loni potrestali pokutou 780 eur (nyní asi 19.800 korun). Odsouzený se ale odvolal. Při červencovém odvolacím řízení pak Egypťanku v soudní síni pobodal. Bodl ji prý nejméně šestnáctkrát. Těhotná žena zraněním podlehla. Obžalovaný pak vážně zranil i jejího manžela.

Případ vyvolal v Německu i v zahraničí bouřlivé protesty. Smuteční průvody a demonstrace se konaly zvlášť v Egyptě. Podle některých zástupců německé muslimské komunity kauza ukázala, že muslimové v Německu jsou vystaveni rasové nenávisti. Objevily se i výzvy k odplatě a k zabití pachatele. Asi stovka muslimů protestovala proti diskriminaci u soudní budovy v Drážďanech i dnes. Mluvčí demonstrantů uvedl, že tím účastníci nechtěli vyvíjet tlak na soud. Chtěli prý poukázat na "antiislámské štvaní" na internetu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi