I když se pojem brigáda běžně používá, zákon ho vlastně nezná. „Pojem brigáda není v současné době v rámci pracovněprávních předpisů používán,“ vysvětluje právník Jaroslav Vaško z epravo.cz.

Většinou se pod tímto pojmem rozumí dohoda o provedení práce nebo dohoda o pracovní činnosti. Společně si jim pak říká dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr. Uzavřít je může každý, komu je víc než patnáct let.

Pokud se rozhodnete přivydělávat si brigádou, musí s vámi zaměstnavatel uzavřít písemnou smlouvu. Rozhodně to není jen nějaká formalita. Stejně jako si ji před podpisem důkladně přečíst a případně se na všechny nejasnosti vyptat.

Sliby, že »ve smlouvě je základní plat, ale budou k tomu bonusy nebo prémii vám vyplatíme na ruku, příplatky za noční práci určitě dostanete, nebo já bych vás nikdy neošidil« se nevyplatí brát vážně.


Co musí obsahovat pracovní smlouva:

*druh práce, na který je zaměstnanec přijímaný
*místo, kde bude práci vykonávat
*den nástupu do práce
Kromě toho je možné v pracovní smlouvě sjednat i další věci (délku pracovní doby, odměnu apod.)

Dohoda o provedení práce

*Sjednává se většinou na provedení konkrétního jednorázového úkolu
*Pokud podepíšete tuhle smlouvu, pak souhlasíte s tím, že budete pro tohoto zaměstnavatele pracovat maximálně 150 hodin za rok
*Úskalím je, že váš šéf za vás nebude odvádět zdravotní a sociální pojištění.V případě nemoci tak nemáte nárok na nemocenskou, a navíc vám tahle práce nezajistí ani nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Dohoda o pracovní činnosti

*Uzavírá se většinou na delší dobu a zaměstnavatel ji s vámi může uzavřít jak na dobu určitou, tak neurčitou
*Je ale zase omezena ročním počtem hodin
*Rozsah práce je stanoven nejvýše pro poloviční pracovní úvazek, který se ale posuzuje v průběhu 52 týdnů. V rámci týdenního průměru si tak můžete odpracovat maximálně dvacet hodin.
*Z vašeho platu se odvádí zdravotní i sociální pojištění, proto máte při nemoci nárok na nemocenské dávky
*Nemáte nárok na dovolenou (pokud si ji v dohodě o pracovní činnosti výslovně nesjednáte) *Zaměstnavatel vám může dát výpověď kdykoli (i v době vaší nemoci) a bez udání důvodu
*Výpovědní doba je jen 15 dní a nemáte nárok na odstupné (ale patnáctidenní výpovědní doba platí i opačně, tedy když dáváte výpověď vy)


Hledání brigády v dnešní době

Až o polovinu méně brigád než vloni nabízejí pracovní servery. Na vině je finanční krize, které nutí firmy k úsporám. To, co dříve dělali brigádníci, teď musí ke své práci zvládnout stálí zaměstnanci.

Propad v nabídce brigád hlásí všechny velké pracovní servery. „Nabídky zkrácených úvazů a brigád oproti loňsku poklesly o 47 procent,“ říká Ondřej Mysliveček, analytik firmy LMC, která zastupuje pracovní portál prace.cz. Pokles je podle něj způsoben tím, že práce, na které si dříve firmy najímaly brigádníky, teď zvládají s využitím svých vlastních zaměstnanců.

S tím souhlasí i Jaroslav Macnar z portálu monster.cz, kde nabídka brigád klesla dokonce o šedesát procent. „Zaměstnavatelé se snaží klasické brigádnické pozice pokrýt ze svých stálých zaměstnanců, kterým tak přerozdělují práci, již ještě v loňském roce mnohdy zastávali brigádníci,“ tvrdí Macnar.

Na nabídce volných brigád se tak výrazně podepsala pracovní krize. V příštích měsících prý ale bude lépe. „Získat dobrou brigádu není stále tak jednoduché jak třeba loni, nicméně situace z prázdnin, kdy brigády nebyly vůbec, již odezněla,“ říká optimisticky Jan Matějka ze sprace.cz.

Odborníci zároveň uklidňují všechny, kdo si plánují, že si před vánocemi přivydělají – vánoční brigády budou! „Počet nabízených brigád zvolna roste a podle nás bude tenhle trend pokračovat zas až do Vánoc,“ říká Jan Matějka ze sprace.cz.

Pokud sháníte brigádu a je vám jedno, jak kvalifikovaná to bude práce, tak ji začněte hledat už teď. Velké firmy, obchodní řetězce, sklady i dopravci začínají hledat brigádníky na Vánoce.


O kolik se oproti loňsku propadla nabídka práce

Pomocný pracovník -65%
Dělník -78%
Číšník -37%
Pokojská -50%
Balič -70%
Skladník -82%
Kuchař -42%
Recepční -35%
Barman -18%

Zdroj: www.profesia.cz


Po jakých profesích je největší sháňka

Několik set korun za hodinu. I takovou částku si může brigádník vydělat. Musí ale počítat s tím, že takhle placenou práci sežene jen málokdy, a navíc o ni bude rvačka.

„Při různých placených diskuzích (například pro ženy o účincích pracích prášků) nebo marketingových průzkumech, kdy tazatelé zastavují lidi s dotazníky na ulicích, je možné si vydělat 250 až 500 korun za hodinu,“ říká Jana Skalová z www.prace.cz.

Velkou šanci přijít si na slušné peníze pak mají hlavně studenti výpočetní techniky, kteří si najdou brigády v oblastech informačních technologií.

U krátkodobých brigád je pak podle Skalové pro uchazeče rozhodující hlavně místo a výše výdělku, u dlouhodobých brigád zase obor a typ práce. Výdělek u nich není zas až tak podstatný. „Brigádníci totiž uvádějí dlouhodobé brigády ve svých životopisech jako praxi,“ dodává Skalová.


Po čem touží brigádníci Koho hledají firmy
*recepční *pracovník call centra
*asistentka *doplňování zboží
*hosteska *balení zásilek
*pomocný zahradník (podzimní venkovní práce)
*vykládka zboží
*stěhovák
*úklid (vnitřní i venkovní)

Brigádníky nejlépe platí v Praze

Blesk namátkou vybral třicet nejrůznějších brigád. Ze srovnání nejlépe vychází Praha. Nejenže nabízí nejvíc volných brigád, ale zároveň brigádníky i nejlépe platí. Naopak na chvostu brigádnického žebříčku se ocitá Morava, která nepřeje ani vzdělaným. Asistentka tam dokonce jako brigádnice vydělá méně než uklízečka.

Práce Kč/hod Místo
Telefonní operátor 150 Praha
Hlídání dětí až 110 Praha
Venkovní úklid 110 Štěňovice
Brigáda Greenpeace 105-120 Praha
Číšník 100 Šumperk
Úklid bytu 100 Praha
Pomocný skladník 100 Praha
Hosteska 100 Praha
Hosteska 100 České Budějovice
Tazatel v obchodě
90 Beroun
Kontrolor kvality 80 Most
Recepční 80 Praha
Pokladní 75 Praha
Prodejce elektroniky
75 Brno
Zahradník 70 Praha
Úklid 70 Rousínov
Vyzvedávání dítěte ze ZŠ
100 Praha
Doplňování zboží 70 Písek
Doplňování zboží 65 Praha
Balení zboží 65 Rakovník
Venkovní úklid (i sněhu)
63 Praha
Pokladní 63 Zlín
Výr. operátor na lince 60 Velká Bíteš
Třídění zásilek 60 Praha
Demontáž elektroodpadu 60 Rokycany
Pomoc při inventuře
60 Prostějov
Noční úklid
58 Zlín
Úklid a manip. práce 52-86 Ústí nad Labem
Úklid 55 Mikulov
Asistentka 50 Olomouc

Kde hledat brigády:

www.jobs.cz

www.prace.cz

www.profesia.cz

www.monster.cz

www.sprace.cz

www.hledampraci.cz

www.e-brigady.cz