Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hyundai v Nošovicích přijme dalších 500 lidí

Drobnou montáž, jako například těsnění do oken nebo elektriku do dveří, už dělají dělníci v nezbytných bílých rukavicích
Drobnou montáž, jako například těsnění do oken nebo elektriku do dveří, už dělají dělníci v nezbytných bílých rukavicích  (Autor: Marie Machková)
Autor: Marie Machková - 
7. listopadu 2009
09:14

Nový model vozu, rostoucí poptávka a nutné přesčasy. Tak to dnes vypadá v automobilce Hyundai, která přesně před rokem v Nošovicích zahájila sériovou výrobu. Dnes zaměstnává 2034 lidí, ale chystá nábor na dalších 500 míst.

Spolu se subdodavateli dává práci asi šesti tisícům lidí. „Je to poprvé v historii fi rmy, kdy se na našich linkách kříží dvě značky. Kromě Hyundai i30 jsme zahájili výrobu modelu Kia Vengo,“ řekl mluvčí společnosti Petr Vaněk. Toto auto přijde na trh až počátkem příštího roku. Zatím nemá ani stanovenou cenu.

Rozjezd výroby venga si vyžádal prodloužení ranní směny o dvě hodiny. Mnozí pracovníci si stěžují, že si během směny ani nemohou dojít na toaletu. „Chybí lidi, a tak se opravdu může stát, že zaměstnance u linky nemá kdo vystřídat. Musí prostě počkat na přestávku,“ reagoval předseda zaměstnanecké rady Petr Tupý.

V areálu Hyundai v Nošovicích se začínají řadit vozy nové značky Kia Vengo V areálu Hyundai v Nošovicích se začínají řadit vozy nové značky Kia Vengo | Marie Machková

Firma proto na jaře zahájí náborovou kampaň a přijme dalších 500 pracovníků. Ale pozor! I mistr na dílně musí umět anglicky. „Přibíráme ale i průběžně. Každý měsíc od nás odejde 50 lidí. Polovina dobrovolně a zbytek pro porušení kázně,“ vysvětlil Vaněk.

Kolik vozů za tento rok automobilka vyrobila, ale prozradit nechtěl. Pouze oznámil, že plánovaných 160 tisíc kusů se splnit nepodařilo. V roce 2011 by to mělo být 300 tisíc aut a v továrně by mělo pracovat 3500 lidí.

gogo ( 7. listopadu 2009 20:16 )

Jsme gastarbeitery ve vlastní zemi... Ve vlastní ?

gogo ( 7. listopadu 2009 20:15 )

z 500 000 nezaměstnaných. Hurá ....

stefa ( 7. listopadu 2009 16:05 )

Bodejť by každý měsíc neodcházelo 50 lidí.Co by po těch lidech ještě nechtěli za těch pár šupů co jim platí.Příště budou po lidech chtít aby mluvili nejméně třemi jazyky a měli vysokou školu.Už jsem slyšela o těch luxusních pracovních podmínkách.To aby člověk zašel doma na WC do zásoby aby mu tu absenci na WC nestrhli z platu.Za těchto podmínek si tam můžou zaměstnávat tak leda vlastní příbuzné a nedělat z Čechů otroky.

Zobrazit celou diskusi