Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak vybrat domácí kino: Dražší neznamená lepší!

Domácí kino je módní záležitost.
4. listopadu 2009 | 22:30

Mít doma soustavu reproduktorů domácího kina se stalo stejnou nezbytností, jako mít velký plochý televizor. Spojení kvalitní obrazovky s kvalitním zvukem dokáže obývák proměnit v malé kino.

Jenže ne všechny systémy domácího kina jsou úplně bez chyb.

Základem domácího kina je DVD přehrávač se zesilovačem a soustava reproduktorů. Připojit lze třeba set-top-box, televizi nebo MP3. Co domácí kino umí? Buď klasický stereo zvuk, nebo prostorový (digitální), který se ozývá ze všech koutů místnosti.

Kolik reproduktorů?
Pokud nejsou reproduktory umístěny správně, zvuk není centralizovaný a zvukové efekty přijdou vniveč. Kompletní soustava domácího kina znamená spoustu krabiček, kabelů a rozvodů. Proto přišli výrobci s redukovaným řešením – systémem nazvaným 2.1., jenž se skládá ze dvou krajních reproduktorů a zmíněného subwooferu. Existují však také sestavy 3.1 (přibývá ještě středový reproduktor).

Falešný zvuk
U testovaných soustav systémů 2.1 jsou prostorový dojem i efekty dost chabé. I klasická hi-fi stereo soustava lépe zní. Závěr časopisu TEST: Systémy 2.1 nejsou plnohodnotnou náhradou ani za velké domácí kino, 5.1 ani za dobrou stereo soupravu. Ani jeden z testovaných přístrojů nezískal lepší známku než uspokojivé.

Pozor na připojení
Domácí kino může sloužit jako multimediální centrum celé domácnosti, poskytující obraz i zvuk pro televizor a zvuk pro množství dalších zařízení. Proto vybírejte i s ohledem na tuto skutečnost, protože kupodivu některé přístroje mají omezené možnosti připojení jiných zařízení. Sony DAV-DZ 280 a Philips HTS 4600 nemají běžný linkový stereo vstup. To znamená, že si sice prostorový efekt užijete při přehrávání DVD, nikoliv však při sledování televize, nebo videa.

Nesnadná instalace
Menu přístrojů jsou často matoucí a některé návody vám zamotají hlavu. Jedním z nejhorších přístrojů z hlediska nastavení je LG HT554PH, který jinak z pohledu celkového hodnocení dopadl velmi dobře. Například jeho návod na umístění reproduktorů v místnosti ale neprozradil téměř nic.

431410:gallery:true:true

Rozpětí hodnocení (od nejlepšího k nejhoršímu):

velmi dobře (0,5 – 1,5)

dobře (1,6 – 2,5)

uspokojivě (2,6 – 3,5)

dostatečně (3,6 – 4,5)

nedostatečně (4,6 – 5,5)

Výsledky všech 26 testovaných souprav domácího kina a podrobné hodnocení k jednotlivým výrobkům najdete v říjnovém vydání časopisu TEST a na www.dtest.cz

Autor: Iva Dvořáková
Klíčová slova: domácí kino
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...