Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Itálie platí zákaz vyvěšování křížů ve škole

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: ČTK - 
3. listopadu 2009
20:24

Konec vyvěšování křížů v italských státních školách! Je to porušování svobody náboženského vyznání a vzdělání! Rozhodl tak Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Tento verdikt, který by mohl vést k revizi používání náboženských symbolů ve státních školách v celé Evropě, vyvolal důrazně odmítavou reakci katolické církve a italské vlády, která proti němu ihned podala odvolání.

Soud podle agentury AP rozhodl, že evropské státní školy musejí dodržovat náboženskou neutralitu. Poukázal na to, že krucifix omezuje práva rodičů vést děti k jinému než křesťanskému vyznání nebo k ateismu.

Zamítl tím argumenty italské vlády, že kříž je nejen náboženským symbolem, ale také národním znakem kultury, historie, identity a tolerance.

Někteří členové italské vlády označili rozhodnutí soudu za "absurdní", "urážlivé", "ostudné" a "nepřijatelné".


 

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku byl zřízen v roce 1959 k projednávání porušení Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod (1950). Podle stávajících předpisů se na něj mohou lidé obrátit poté, co vyčerpali všechny možnosti dovolat se práva ve svém státě. Výroky tohoto soudu jsou pro členské státy závazné.


hmail ( 4. listopadu 2009 07:11 )

Tedy, já nejsem věřící, ale podle mého názoru Itálie byla vždy symbolem křesťanství a to co soud vymyslel, je nesmysl. Jestliže Itálie je a byla křesťanským státem tak nevidím důvod, proč by měli zachovávat náboženskou neutralitu. Tohle už nemá s demokracií nic společného, to je jenom bordel.

Zobrazit celou diskusi