Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Václav Klaus: Podepsal jsem, ztrácíme suverenitu!

Klaus překvapivě oznamuje, že bleskově podepsal.
Klaus překvapivě oznamuje, že bleskově podepsal.  (Autor: EPA)
Autor: bum, map - 
4. listopadu 2009
05:21

Hluboce nesouhlasím, ale podepsal jsem. Tak oznámil svůj podpis pod Lisabonskou smlouvou prezident Václav Klaus v úterý po třetí hodině odpoledne. Ráno smlouvu posvětil Ústavní soud.

Evropa i většina českých politiků si oddechla. Nová »ústava« EU může začít platit od prosince nebo nejpozději od ledna.

„Rozhodnutí Ústavního soudu jsem očekával a respektuji ho, i když s jeho obsahem i zdůvodněním zásadně nesouhlasím,“ řekl Klaus. Verdikt soudu, který odmítl námitky skupiny senátorů kvůli svrchovanosti státu, má za politický.

Klause také popudil výrok Ústavního soudu, že při schvalování vyjednaných smluv podle něj všichni musí konat bez zbytečného odkladu. Nadále je přesvědčen, že Česko Lisabonskou smlouvou ztrácí svou svrchovanost.

„Suverenitou státu nedisponuje Ústavní soud, ale vláda a obě komory parlamentu a ty musí rozhodnout, zda a v jakém rozsahu budou přenášet pravomoce na nějaký mezinárodní orgán,“ řekl k výroku šéf soudu Pavel Rychetský.

Evropští představitelé se po podpisu prezidenta radovali. Premiér Jan Fischer řekl, že je připraven vše urychlit tak, aby Lisabonská smlouva mohla platit už od prosince. Česko bylo posledním státem, který brzdil ratifikaci.

Co změní Lisabonská smlouva?

* Zavádí iniciativu občanů
Když milion lidí z několika členských států podepíše petici s jakýmkoliv návrhem, musí se jí EU zabývat a navrhnout řešení.

* Nové pravomoci

Volení europoslanci budou mít větší právo rozhodovat o právní úpravě a rozpočtu EU.

* Snadnější rozhodování

Nyní těžkopádné rozhodování, kdy je třeba souhlasu všech zemí, nahradí od roku 2014 hlasování kvalifikovanou většinou (55 % členských států, v nichž žije alespoň 65 % obyvatel EU). Jednomyslně dál v otázkách obrany a daní.

* Nové funkce
Europarlament bude volit šéfa Evropské rady (nejmocnější orgán unie, bez jehož svolení nelze přijmout žádnou zásadní změnu), tedy jakéhosi prezidenta EU. Vznikne i post jakéhosi ministra zahraničí EU.

* Vzájemná pomoc

Tzv. doložka solidarity, podle níž se budou ostatní státy snažit pomoci, pokud se některý stát stane cílem teroristického útoku nebo obětí přírodní katastrofy.

Co se nemění

* Komisařů mělo být o 9 méně a členské státy se měly pravidelně střídat, ústupek Irsku však znamená, že eurokomisaře bude mít dál každá z 27 zemí.

* Na Česko se nebude vztahovat Listina základních práv a svobod, výjimku si vynutil Klaus, kvůli možným nárokům sudetských Němců na majetek.

* Prakticky se nemění ani možnost vystoupit z EU, ale nyní to je poprvé výslovně a konkrétně uzákoněno.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

quasimodo ( 5. listopadu 2009 00:36 )

mno cim premyslis je ve hvezdach a nez napadnes i me ohledne veku, tak ver, ze je mi dost , abych vedel co tady rusove a potazmo vetsina soudruhu delala.

quasimodo ( 5. listopadu 2009 00:35 )

a pred tim v roce 68 nam rusove vlastne tu suverenitu pomohli zachranit. To jsou kydy smrku

glumik ( 4. listopadu 2009 13:39 )

glumik ( 4. listopadu 2009 13:38 )

(*1.1.1993) Čest její památce i těm, kteří desítky let bojovali za její i naši svobodu zdroj: www.osud.cz

smrk ( 4. listopadu 2009 09:12 )

Na rozdíl od tebe přemýšlím, nevím kolik ti je let - ale podle tvého vyjadřování a pravopisu bych odhadoval, že jsi adolescent !!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa