Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zlín: Nová expozice v ZOO za 28 milionů

Autor: sč - 
31. října 2009
06:22

Zlínská zoo buduje expozici, která nebude mít v Česku obdoby. Její návštěvníci se nejen přenesou do etiopské domorodé vesnice, ale uvidí i obří voliéru, která bude dlouhá 27 metrů, v nejvyšším bodě vysoká 45 a v nejnižším 6 metrů.

Výstavba vesnice začala v květnu a hotovo bude v polovině příštího roku. Budou se tu prohánět například paviáni dželada i damani skalní. Létat tu budou afričtí ptáci včetně vzácných jeřábů laločnatých.

„Součástí expozice budou dva vodní příkopy, vyhlídky pro návštěvníky a uměle vytvořené kopce a další nerovnosti,“ přiblížila podobu expozice mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Hotovy jsou už inženýrské sítě, hrubá stavba ubikací pro africké ptactvo a pro damany skalní. Dělají se také terénní úpravy pro venkovní výběh zvířat. Výstavba přijde na 28 milionů. Z evropských fondů a od státu Zlín získal 24 milionů. Zlínští zároveň shánějí do expozice zvířata. „Přislíbeny máme již tři samce paviánů dželada z rakouské zoo. Přivézt bychom je měli v průběhu listopadu,“ dodala Bujáčková.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi