Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jaké bude letošní víno: Vynikající a nezdražené!

Vinná réva z moravských vinic má letos vynikající parametry, což potvrzuje i Michaela Dohnalová (19).
Vinná réva z moravských vinic má letos vynikající parametry, což potvrzuje i Michaela Dohnalová (19).  (Autor: Blesk – Michal Budík)
Autor: bum - 
28. října 2009
20:15

Na jednu stranu podprůměrné výnosy, na druhou stranu nadprůměrná kvalita, která ale ceny výrazně nezvedne. Tak hodnotí letošní úrodu vinné révy jihomoravští vinaři.

Vína nesoucí označení Ročník 2009 podle nich budou mimořádná. „Všechny odrůdy budeme nabízet jako vína s přívlastkem. Cukernatost překračuje u všech bez výjimky 20 procent,“ pochvaluje si vydařenou sezonu vinař Josef Dočekal z Pouzdřan.

Za vysoký obsah cukru vděčí bobule slunečnému počasí v nedávných týdnech. „Vždycky se nakonec dostavila i vláha a nebylo moc chorob,“ doplnil výčet pozitivních vlivů předseda Svazu vinařů ČR Jiří Sedlo. Vysoká kvalita vinné révy je ale vykoupena meziročně výrazně nižšími výnosy. Jiří Sedlo hovoří až o třetinovém propadu. Navzdory jisté nedostupnosti Jiří Sedlo neočekává, že by měla česká a moravská vína výrazně podražit.

S prvními vinětami nesoucími číslovku 2009 se mohli konzumenti v omezené míře setkat už v uplynulých dnech. V Mikulově se například konala akce Moravské Božolé. Letošní mladá vína se tady prodávala na dohled od stánků s burčákem. „Tato vína už jsou pitelná, jenom si s nimi neťukáme. To uděláme podle tradice až na Martina,“ řekl Blesku organizátor akce Josef Ševčík.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi