Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

27 let byla nesvéprávná: Neprávem!

Miroslava Horníková (v červeném tričku) se svým opatrovníkem, bratrancem Milošem a jeho ženou Miluší
Miroslava Horníková (v červeném tričku) se svým opatrovníkem, bratrancem Milošem a jeho ženou Miluší  (Autor: Jana Ulrichová)
Autor: Jana Ulrichová - 
27. října 2009
00:43

Umí číst, psát i počítat, umí se vyjadřovat, nebere žádné léky. A přesto byla 27 let nesvéprávná!

Boj za práva ženy s lehkou mentální poruchou, která vyrůstala v ústavu, byl nakonec úspěšný. Miroslava Horníková (58) konečně může nakládat se svými záležitostmi, jak uzná za vhodné.

„Předchozí verdikty soudů porušovaly základní práva stěžovatelky. Proto se ruší.“ Zdánlivě prostý nález Ústavního soudu znamená zásadní obrat v životě Miroslavy Horníkové (58) ze Slaného na Kladensku.

Žena, která žije se svým opatrovníkem, bratrancem Milošem Horníkem, a jeho ženou Miluší v Telcích na Lounsku, totiž byla od roku 1982 nesvéprávná. Bez svolení soudu si nemohla koupit nic nad 500 korun. Když chtěla se svými opatrovníky jet na dovolenou, musela čekat, zda soud peníze, které zdědila po rodičích, uvolní.

Teprve teď ji konečně po letech soudních tahanic čeká důstojnější život. Miroslavu po smrti rodičů úředníci tehdejšího národního výboru poslali do ústavu, odkud si ji Horníkovi vzali k sobě.

„Vychodila pomocnou školu, umí číst, psát i počítat, umí se vyjadřovat, nebere žádné léky. Znám ji od dětství, manželka s ní tráví čtyřiadvacet hodin denně, takže víme nejlíp, jaká je,“ řekl Horník.

Ani Miroslava se nikdy necítila být nesvéprávnou. To ale žádný ze soudů, na něž se s buldočí vytrvalostí Horníkovi po léta obraceli, nerespektoval. Až nyní ústavní soud konstatoval, že kvůli lehké mentální poruše, která ani není duševní nemocí, nelze zbavit člověka svéprávnosti.

„Měl jsem slzy v očích,“ netajil se Miloš Horník. A paní Miroslava? Ta už má jasno. „Až budu mít občanku, půjdu nejdřív s Miluškou do banky. Vyzvednu si peníze a svým blízkým koupím dárky jako poděkování za to, co pro mě udělali,“ řekla.

stefa ( 29. října 2009 17:47 )

Ty a tobě podobní ,navštivte poradnu ,já to pořád říkám číst tvé schizofrenní příspěvky a ještě k tomu debilní rady je vše na co se ubožáku zmůžeš.Ono ani nic jiného nejde čekat od schizofrenika

anasyi ( 29. října 2009 16:03 )

hele,ze si se jeste neposral,z tech tvych kecu,lev180.

anasyi ( 29. října 2009 16:02 )

gogo,ty me ctes myslenky,hlavne,ze jejich prvni cesta bude do banky

tarantuletarantule ( 28. října 2009 20:03 )

Moc hezky napsáno.

stefa ( 28. října 2009 12:24 )

Milý ubožáčku ,ubožák není ten který vypadá trochu jinak než my ale ten který se do takového bezbranného člověka strefuje nadávkami .Ale vůbec mě nepřekvapilo že jsi to nepochopil,nic jiného jsem ani od tebe nečekala,než právě takovou ubohou reakci.JO jo ne nadarmo se neříká ,, Komu není shůry dáno v apatyce nekoupí.Ale třeba tě jednou osvítí duch svatý a pochopíš to.To bude radosti na sterém bělidle.

Zobrazit celou diskusi