Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Deniska má konečně nový kočárek! I díky Blesku...

Autor: Veronika Pukačová - 
26. října 2009
05:00

Při prvním pohledu na dvacetiměsíční Denisku Jancurovou si nevšimnete žádného problému. Bohužel má však tohle usměvavé sluníčko potíží až až. Holčička trpí spastickou diparézou, která jí neumožní uvolnit svaly.

Přestože v jejím věku děti už chodí, mluví a sedí, Deniska teprve nedávno začala lézt... K usnadnění svého života potřebovala speciální kočárek za 82 tisíc. Nadace Blesk Srdce pro děti jí na něj věnovala 34 tisíc!

Maminka Eva (40) prožívala bezproblémové těhotenství a po synech Patrikovi (19), Filipovi (17) a Dominikovi (8) se konečně dočkala holčičky. Zvrat nastal až při porodu. „Doktor na sále tvrdil, že neslyší žádné ozvy, a přistoupil k akutnímu císařskému řezu,“ popisuje Eva. Deniska byla celých sedm minut bez kyslíku! Eva se probudila až druhý den a miminko nikde.

„Převezli ji na Kliniku dětského lékařství na Karlově náměstí a viděla jsem ji až po 12 dnech. Každé tři hodiny jsem odsávala mléko a přítel Petr (33) ho tam vozil a malou mi natáčel na kameru, abych ji aspoň viděla,“ vypráví smutně Eva, které lékaři dávali padesátiprocentní naději na přežití miminka.

Holčička trpí spastickou diparézou, což je jedna z těžkých forem dětské mozkové obrny. Svaly Denisky jsou kvůli chorobě ztuhlé a trvale stažené. Přestože děti v jejím věku už dávno sedí, chodí a mluví, Deniska teprve před měsícem začala lézt. „Podle doktorů je asi o sedm měsíců pozadu ve vývoji, psychicky ale zaostává tak o dva měsíce,“ vysvětlila Blesku maminka Eva. Ke správné poloze těla při sezení teď sluníčku Denisce, která se stále směje, pomáhá speciální kočárek za téměř 82 tisíc. Z toho 48 tisíc platí pojišťovna, zbytek pak uhradil Blesk srdce pro děti, aby aspoň trošku rodině usnadnil život.

Co je to spastická diparéza?

Spastická diparéza je jedna z forem dětské mozkové obrny a postihuje asi 70 až 80 procent lidí s obrnou. Svaly nemocného jsou v postižených partiích ztuhlé a trvale stažené. Pokud vůbec začne dítě chodit, mohou se dolní končetiny vtáčet dovnitř a při chůzi jdou kolena přes sebe. Chůze je pak nemotorná.

Zobrazit celou diskusi