Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

První oběť prasečí chřipky v ČR: Trvalo to osm měsíců

Ilustračné foto
Ilustračné foto  (Autor: ČTK)
Autor: jch, rap - 
25. října 2009
05:06

Ve čtvrtek zemřel v Česku první člověk nakažený prasečí chřipkou. Obětí byla jednatřicetiletá žena, která viru A/H1N1 podlehla v nemocnici v Karlových Varech. Češi této celosvětové nákaze odolávali necelých osm měsíců. Jak to všechno začalo?

Konec března

Pětiletý Edgar Hernández z městečka La Glorie onemocněl chřipkou, za týden byl zdravý. 29. dubna ho lékaři identifikují jako pacienta nula. Virus se začíná šířit Mexikem i za jeho hranice.

malý Edgar, který přežil prasečí chřipku malý Edgar, který přežil prasečí chřipku | profimedia.cz, čtk

23. duben
Podle WHO má Mexiko 20 potvrzených úmrtí, dalších 48 úmrtí je podezřelých, zhruba tisíc lidí je nakaženo.

27. duben
Chřipka už je ve Španělsku a Velké Británii.

28. duben
Výskyt už je potvrzen i v USA, Kanadě, Novém Zélandu, Izraeli. V Česku testováni tři lidé, nákaza se nepotvrdila.

29. duben
Na seznam států s nakaženými občany přibývá Kostarika, Peru, Německo, Rakousko, Švýcarsko, Nizozemí a Irsko. V Česku je testován čtvrtý podezřelý, v izolaci je 20 lidí. V USA zemřelo dvouleté dítě.

1. květen
Chřipku potvrdily Dánsko, Francie a Hongkong, v Německu je potvrzen přenos z člověka na člověka.

3. květen
Na Ruzyni přistává první přímý let z Mexika, jeden Čech je v nemocnici, šest v domácí karanténě. Británie má přenos z člověka na člověka.

5. květen
V Německu se zvýšil počet nakažených na 9, Česká vláda zarezervovala léky proti mexické chřipce, i když ještě neexistují.

8. květen
V Kanadě je nahlášeno první úmrtí.

10. květen
Na světě nakaženo víc než 4200 osob, mrtvých je víc než 50.

25. květen
V Česku potvrzen první případ, jde o pilota (29). Podle oficiálních statistik je nemoc už ve 46 zemích světa, Africe se zatím vyhýbá.

28. květen
Nakaženou osobu hlásí Slovensko, ve světě počet mrtvých přesáhl 95, nakaženo je víc než 13 tisíc lidí.

4. červen
V Česku je potvrzen druhý nakažený, stejně jako první si ji přivezl z USA.

11. červen
WHO vyhlásila 6. stupeň nebezpečí, tedy pandemii, která byla vyhlášena naposledy před 40 lety kvůli hongkongské chřipce. Na světě je nakaženo 28 774 lidí, zemřelo jich už 144.

17. červen
V Čechách je už pět nakažených, z toho tři si nemoc přivezli ze Spojených států.
6. červenec
Ve světě je nakaženo 94 512 osob, mrtvých je 429.

15. červenec
Poprvé se chřipkou někdo nakazil přímo v Česku, je už jednadvacátým nakaženým.

27. červenec
Nakaženo je 164 503 osob, 816 mrtvých. Česká republika má už 63 nakažených.

12. srpen
Nakažen je i kostarický prezident Oscar Arias, na Kostarice už zemřelo 20 lidí.

31. srpen
Prasečí chřipku dostal kolumbijský prezident Álvaro Uribe.

3. září
V USA je mrtvých už 477.

13. září
V Čechách je potvrzeno 281 nakažených. V celé EU je asi 54 tisíc nakažených, jen ve Velké Británii jich zemřelo už 78.

23. října
Karlovarská nemocnice má první případ úmrtí na prasečí chřipku v Čechách. Je jí žena (31), další muž (30) je ve stejné nemocnici ve vážném stavu.

Možná přijde druhá vlna...
Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) z tohoto týdne na prasečí chřipku zatím zemřelo 5300 lidí a téměř půl milionu je nakažených. Podle odborníků ale ještě není konec, na svět se žene druhá vlna.
Informace českého ministerstva zahraničí říkají, že prasečí chřipkou se u nás nakazí každý týden téměř pět lidí. Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu jich potvrdila bezmála už sto devadesát, jedna žena v karlovarské nemocnici dokonce zemřela. Co nás čeká?

Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta lze druhou vlnu chřipkové nákazy očekávat spíš v pozdním podzimu nebo počátkem příštího roku. „Vycházíme přitom z epidemiologické analýzy tří pandemií, které lidstvo zasáhly naposledy,“ řekl hygienik. K čemu by mohlo dojít? Pokud by došlo ke krizi a onemocněly by víc než dva miliony lidí, mohlo by nastat cosi, připomínající výjimečný stav.

Nicméně možné onemocnění dvou milionů lidí by podle nedávného vyjádření Michaela Víta mělo být rozloženo v čase. Projevovalo by se prý postupně, po dobu tří měsíců, a to není podle něj nic výjimečného ani v případě obyčejné chřipky. Nemoc by se tak měla dát zvládnout. Zatím u nás má, až na tragické úmrtí v Karlových Varech, mírný průběh, bez vážnějších komplikací nebo dokonce známek toho, že virus A/H1N1 prasečí chřipky zmutoval.

anasyi ( 26. října 2009 01:19 )

nejak mi nejsou jasne vase odpovedi:,,zdravotni problemy mate spise psychicke a na druhe strane,jste optimista.Nezlobte se na me,ale nejak to nejde k sobe.Pochopim,kdyz clovek ma fyzicke zdravotni problemy a je optimista,je optimista,protoze se chce uzdravit.Nezlobte se na me,ale Vy se psychicky znicite,protoze si nechcete pripustit,ze se Vas muze neco tykat,treba to stari a nebo to,ze uz nepodavate takove sportovni vykony,jako jste podaval.Byl jste zvykly zavodit a souperit,coz naznacuji i Vase prispevky.Jinak starnout budeme vsichni a budeme uz jenom pozorovat ten frkot kolem nas.Vy jste byl kdysi rychly na maratonu,nekdo je holt rychly v nakupech v supermarketu.Jinak,kazdy jsme stary tak,jak se citime uvnitr.Jinak Vam preji zivot plny pohody

anasyi ( 26. října 2009 00:57 )

gogo,pan Rath si nevidi do tlamy,kdyz pousti do eteru nesmysly.Jak on muze posuzovat prubeh ,,praseci chripky,,kdyz nema zadne poznatky a zrejme zadne poznatky ani nehleda,nebo-li se neopira o poznatky druhych.Vi vubec nekdo z ceskych lekaru,jak vubec praseci chripka,cili pandemie probiha?Rozhodne,pandemii nikdo neprechodi.Jak pisu nize,mam kolegyni,u ktere v rodine kdysi byla pandemie,a znamou,ktere nedavno zemrel syn na nasledky pandemie,kterou byla kdysi zasazena rodina.Kdykoliv se s nimi potkam,vzdy si podavame ruce a zde je zvykem se i na tvar polibit,takove ,,ola,,.Jinak,zadna chripka,nema lehky prubeh,u nekoho se to projevi hned a u jineho pozdeji.Takoveto od lekare,,no,to mate z tech prechozenych chripek,,.Jinak ja si osobne myslim,ze pan Rath mele paty pres devaty.Dle meho nazoru,protoze jeste porad ziju,praseci chripka,cili pandemie,je o necem jinem.

anasyi ( 26. října 2009 00:37 )

pane vrba,precetla jsem si taky Vase prispevky a docela me zarazilo,jak zde licite svuj krasny a bezproblemovy zivot.Preji Vam aby jste nadale zil tak,jak zijete a nejak nestradal.Jinak,souhlasim s prispevkem ,,smrka,, a pana ,,gogo,,.Ziju v zemi,ktera kdysi byla zasazena nejvice pandemii.Kdyz zacal nejvetsi humbuk kolem praseci chripky,na stul farmacie a do regalu se nedostala ani jedna vakcina.Vsechny vakciny byly stazeny a nikdo nebyl ockovan.Jak je to mozne?Nebylo o tuto vakcinu zajem?Nebylo.Davno poznana pandemie stacila.Presne,jak pise ,,smrk,, jde o to,dostat narod do kolen,neco vymodelovat umele,nahnat lidem hruzu,aby nestacili pozorovat,co se kolem nich deje.Vse muze byt smrtelne,bohuzel i ,,lehce prechozena chripka,,.Mam kolegyni,u ktere byla tenkrat zasazena rodina pandemii,ona ma tez nasledky.Je to asi 6 mesicu,kdy moji zname,zemrel 19 lety syn,na nasledky davne pandemie,ktera probehla tez v jejich rodine.Vite,ja na rozdil od Vas neziju v prestavenem byte,nemam nove auto,ale akorad k mori si muzu dojit,kdy se mi zachce.Na afery se nedivam s nadhledem,vzdycky neco signalisuji,akorad jsem nepochopila,co ma Vas bozsky zivot spolecneho s ,,obeti praseci chripky,,.Pokud by jste chtel neco napsat o ,,praseci chripce,, tak si nejdrive sundejte ruzove bryle,ze Vas se to netyka.Vite,on nas ten zivot tak nejak uderi,kdyz to nejmene cekame,potom si tu svoji Tototu muzete akorad....

vrba ( 25. října 2009 20:58 )

Asi už je pozdě, ale k vašim otázkám. Jsem ženatý už 37 let a jsem v důchodu, jak ostatně píšu i výše. Půjčkám jsme se vždycky vyhýbali a dopřáli jsme si jen to, na co jsme měli. Na důchod jsme si ale posledních patnáct let šetřili a to dost úspěšně. Ale je pravda, že nekupujeme a nepijeme žádný alkohol a nekouříme. Šetříme od doby, kdy obě děti dokončily vysokou školu, to se šetřit nedalo, ale přežili jsme to ve skromnosti. Dnes děti mají vlastní děti a žijí si rodiny syna i dcery velmi spokojeně. Zdravotní problémy mám spíše psychické, fyzické nemoci se mi díky životosprávě a pravidelnému sportování (běhal jsem maratony, dělal triatlony, byl jsem instruktorem sjezdového lyžování a sportuju dodnes) vyhnuly. Takže to jsou ty mé "záporné" odpovědi. Hlavně jsem optimista a byl jsem i když děti studovaly a my jsme s bídou vyšli s platem. To vaše poučování, že budu stárnout se mě netýká, jsem možná starší než vy, a také nemyslím, že většina lidí u nás strádá. Stačí se dívat kolem sebe na frkot na silnicích, frkot v marketech, na to kolik lidí jezdí k moři, jaká si kupují auta atd. Rád bych ale věděl, jestli jste to přečetl. Možná už píšu zbytečně.

gogo ( 25. října 2009 16:25 )

Zeptám se Vás : - jste ženatý ? - máte půjčku ? - máte nezletilé děti ? - máte nějaký zdravotní problém ? Troufám si hádat, že na všechny tyto otázky by jste mi asi odpověděl záporně. A o tom to je. Zde je řeč o těch, kteří by mi na tyto otázky odpověděli kladně. A těch je většina. Buďte rád, že se máte tak jak se máte, jsem rád že se tak máte a přeji Vám to, ale nesuďte prosím podle toho jak vy se „náhodou“ dnes máte většinu tohoto národa. Ta se má totiž zcela jinak než Vy ... Přeji vám další hezké dny a spousty krásných dovolených ve Vašem novém autě ..... To o čem je tady řeč není zatrpklost a pesimistické naříkání ale konstatování reality... Přeji Vám, aby jste měl i nadále to štěstí a tuto realitu nepoznal. I když stárnout budete jednou jistě také a zdravější než dnes také jednou nebudete ... To je také realita a ne zatrpklost ...

Zobrazit celou diskusi