Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

I Slovensko chce záruku za Benešovy dekrety!

Robert Fico
Robert Fico  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, jos - 
19. října 2009
14:57

Slovensko v souvislosti s lisabonskou smlouvou o reformě EU zablokuje Českem prosazovanou výjimku nedotknutelnosti takzvaných Benešových dekretů, pokud se výjimka nebude vztahovat také na Slovensko.

Upozornil na to premiér Robert Fico a potvrdil tak nedělní slova šéfa slovenské diplomacie Miroslava Lajčáka. Výjimku požaduje pro ČR prezident Václav Klaus.

"Máme jen dvě možnosti. Buď budeme v Evropské radě (na vrcholné schůzce EU) vetovat český návrh, nebo budeme trvat, aby se vztahoval i na Slovensko," řekl Fico.

Zdůraznil, že poválečné československé prezidentské dekrety jsou trvalou součástí českého i slovenského právního řádu. Dekrety mimo jiné upravovaly vyvlastnění majetku Němcům a Maďarům odsunutým z Československa.
Fico postoj Bratislavy obhajoval s tím, že dekrety by na Slovensku mohly být napadeny, když zde "budou na rozdíl od České republiky požívat nižší politickou ochranu".

Vláda podle Fica lisabonskou smlouvu nadále podporuje. Slovensko bude jednat tak, aby neohrozilo konečnou ratifikaci smlouvy, ale ani oprávněné zájmy země "související s nedotknutelností a nezměnitelností Benešových dekretů," uzavřel Fico.

gogo ( 19. října 2009 17:40 )

"Sametová revoluce" měla za cíl zlikvidovat Československo, stát který svojí rozlohou, počtem obyvatel a průmyslem mohl poměrně snadno obhájit svoji suverenitu. To se podařilo. Z Československa jsou trosky. Nyní nastává druhá fáze : zlikvidování těchto trosek. Nastupuje Lisabonská smlouva a prolomení Benešových dekretů ... Cítím se být spolupachatelem, protože jsem také cinkal klíči na Letné ... Omlouvám se ....

koala1 ( 19. října 2009 15:34 )

... a panuj

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa