Co zvolit - super teplou péřovku, pod kterou už nemusíme mít skoro nic, nebo raději více vrstev? Určitě vrstvy. Počasí na horách je totiž víc než kde jinde proměnlivé. Jednotlivé vrstvy tedy můžeme podle potřeby sundávat, oblékat a kombinovat.

Jak by měly vrstvy vypadat?
Do spodu zvolte lehké prádlo z materiálů, které odvádí pot. Zajistí vám stálý pocit sucha a tepla. Klasická bavlna je sice za sucha příjemná, ale když se nacucá potem, je to peklo. Nezapomeňme ani na kvalitní ponožky. Na jednu túru minimálně dvoje na výměnu.

Jako další vrstvu můžeme zvolit lehké tričko, košili, rolák, mikinu, vše co budeme chtít ukázat, když vyleze sluníčko.

Jako třetí vrstva výborně poslouží oblíbený fleece. Moc neváží, výborně izoluje teplo, když ho namočíte, rychle uschne. Ale pozor, propouští vzduch, takže je ideální pro chladnější počasí bez větru.

Když to profukuje, navlékneme klasickou větrovku - šusťák a k tomu šusťákové kalhoty. Jsou laciné, skladné, lehce je zabalíme. Všechny tyto vrstvy nás zahřejí, ale neochrání před deštěm.

Pátá vrstva tedy musí být nepromokavá. Zároveň je však důležité, aby byla i dobře prodyšná. Což je docela problém. Kvalitní nepromokavé a přitom prodyšné oblečení je velmi drahé. Pokud však jezdíte na hory často, vyplatí se investovat.

Konečně poslední vrstvou by měla být pláštěnka. Od té samozřejmě prodyšnost nikdo neočekává, zato 100% nepromokavost je podmínkou. Vyplatí se mít velkou, pod kterou schováte i batoh.

Jsou samozřejmě situace (teploty), kdy ani šest vrstev stačit nebude. Při extrémních mrazech nastupují teplé bundy plněné peřím či umělými vlákny a k tomu odpovídající kalhoty. Většinou se však v takhle extrémních podmínkách nenacházíme a venku na horách nás zahřeje kromě jiných vrstev i pohyb. Pokud bundu ano, tak vězte, že by měla být spíš větší, které sahají do půli stehen a ke konečkům prstů. Límec musí dobře krýt krk a kapuca příliš nebránit ve výhledu. Zkontrolujte kapsy, jestli se do nich dobře dostanete a jestli jdou zavřít a také všechny stahovačky. Výhodou je oboustranný zip.

Nepodceňujte kalhoty
Kvalitní nepromokavá bunda vám není moc platná, když nebudete mít také nepromokavé kalhoty a kvalitní obuv. Přes boty si můžete pořídit i nepromokavé návleky. Kalhoty musí být pohodlné, nebránící ve snadné chůzi. Zip nejlépe po celé délce nohavic. Spodní okraj kalhot by měl překrývat horní okraj bot. Od věci nejsou ani vystužená kolena.

Jak to vidí Františka: Místo mola sjezdovka

Euforie z podařeného lyžování je jedna věc, společenská satisfakce, kterou si v zimních střediscích užijete, druhá. Pro někoho je prvořadý sport, pro jiného módní exhibice. Sjezdovkami počínaje, bary konče.

V Americe je oním hvězdným, celebritami se hemžícím a snoby vyhledávaným lyžařským rájem Aspenv v Coloradu. V naší republice zase máme v Krkonoších Špindlerův Mlýn. Do Špindlu jezdí trávit Vánoce a Silvestr přední politici, známí herci se zpěváky, bohatí podnikatelé a veselé modelky. Bez ohledu jak moc jim to jde na snowboardu či na lyžích. Vybavení mají každopádně bezchybné.

Fotogalerie
1 fotografie


Špindl i Aspen jsou zkrátka místa, kde je dobré být v zimě viděn. A dámy správně chápou, že tady mají skvělou příležitost oslnit. Sledují trendy, váhají mezi kombinézou a bundou se super oteplovačkami. Lesklými či matnými materiály, signálními nebo decentnějšími barvami. Kožešina (pravá či umělá) je velmi žádaným doplňkem. Na čepici, v lemu bundy, na válenkách, v podobě vesty na chatu… Ve vzpomínaném letovisku Aspen zametají dámy kožichy chodníky...

Typickou představitelkou coloradského centra luxusu Aspen je známá Ivana Trump. Bývalá závodní lyžařka potažmo modelka, které se ze sjezdovky dostala do manželského lože multimilionáře Donalda. Královnou Špindlu se zase stává manželka úspěšného právníka Daniela Volopicha, jenž vyhlášený Špindlerův Mlýn údajně pomalu skupuje. Loňskou sezónu zde Andrea vzbudila pozdvižení lyžemi se zlatým vázáním. Čím asi překvapí letos?

Z tohoto úhlu se téma slupek oblečení na hory jeví jako nudná záležitost. I když nadmíru praktická…