Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Průmyslový palác zahalen do plachty!

Autor: puk - 
15. října 2009
20:19

Rok od požáru na Výstavišti a Průmyslový palác stále doplňuje plachta!
Praha pořád nevypsala soutěž na jeho dostavbu.

Až třicetimetrové plameny, stovky hasičů a policistů, roztékající se plastové květináče v okolí třiceti metrů, šílená panika a bezmoc. Tak to vypadalo přesně před rokem na pražském Výstavišti, kde kompletně shořelo celé levé křídlo Průmyslového paláce. A co se od té doby stalo? Slibovali, že už v roce 2010 bude nové křídlo stát, ale bude klika, když vůbec začnou.

Na místě neštěstí stále stojí jen mobilní stan a situace kolem dostavby je komplikovaná. Přestože byla secesní stavba z roku 1891 pojištěna na 2,5 miliardy korun, pojišťovna škodu odhaduje jen na 182 milionů, podle města je ale ve výši 850 milionů.

Navíc část peněz pojišťovna Uniqa vyplatila pronajímateli, kterým je společnost Incheba. Ani s tím však město nesouhlasí, protože má obavy, že by peníze nemusely být použity k dostavbě. Částka tedy zůstává v soudní úschově. Jakmile se město s Inchebou dohodne nebo pojistku vysoudí, chce magistrát podat žalobu na pojišťovnu o prověření výše pojistky.

Což je na měsíce až roky! I přes tyto potíže však dostavba musí začít maximálně do konce příštího roku. Přitom bezprostředně po neštěstí počítala Praha s tím, že do září 2010 už bude hotovo. Dostavba spolkne zhruba 1,5 miliardy korun.



Co se od neštěstí událo
* 21. říjen 2008 – Město schválilo dodatek k nájemní smlouvě (uzavřena v roce 2002) na pronájem Výstaviště v Holešovicích. Podle něho by se společnost Incheba zavázala použít veškeré pojistné plnění získané z pojištění na opravy. S tím Incheba nesouhlasila.
* 25. listopad 2008 – Záhadný dárce dal pražskému magistrátu historické plány Průmyslového paláce. Ty nebyly nikde v archivech k nalezení.
* 18. leden 2009 – Místo levého křídla stojí na Výstavišti provizorní mobilní hala pokrytá plachtou s velkoformátovou fotografií vnější podoby budovy
*13. únor 2009 – Policejní vyšetřování ukázalo, že příčinou požáru byl zapnutý elektrický vařič v jednom z výstavních stánků.
* 24. březen 2009 – Praha nesouhlasí s tím, že pojišťovna vyplatila část pojistného Inchebě. Dnes je částka v soudní úschově.
* 22. září 2009 – Město souhlasí s vypsáním soutěže na návrh na dostavbu křídla. Jakmile se sestaví odborná porota, Praha vypíše soutěž.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi