Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Opičáka útěkáře trestat v zoo nebudou!

Heika za druhý útěk trestat v zoo nebudou, věří, že přitáhne návštěvníky
Heika za druhý útěk trestat v zoo nebudou, věří, že přitáhne návštěvníky  (Autor: Blesk - Ondřej Požár)
Autor: op - 
16. října 2009
05:00

Opičí uprchlík Heiko vyvázne bez trestu. Sedmiletý samec dželady byl na útěku z brněnské zoo šest dnů a není jisté, zda se bude stěhovat jinam. „To rozhodne ředitel zoo, až se vrátí z ciziny,“ řekl mluvčí zahrady Pavel Hrazdíra.


Provozní zoolog Jiří Vítek si nedokáže představit, že by opičáka za druhý útěk ztrestal. „Heiko je teď ve vyhřáté ubikaci, kde ho denně sleduje veterinář. Za pár dnů se dželada vrátí zpět k dvěma dalším samcům,“ uvedl Vítek.
Heiko, který utekl už předloni v září, bude po návratu do venkovního výběhu tahákem pro návštěvníky. „Žádnou volnou klec pro něj nemám, protože opičinec se opravuje,“ dodal zoolog.

Sedmiletého samce dželady nyní denně sleduje ve vyhřáté ubikaci veterinář Stanislav Mazánek. Sedmiletého samce dželady nyní denně sleduje ve vyhřáté ubikaci veterinář Stanislav Mazánek. | Blesk - Ondřej Požár

Chovatelé by rádi nechali tři samce pohromadě. „Dželady se chovají v zoo v samčích skupinách, protože to podobně funguje i v přírodě, kde tvoří tlupy čítající 300 až 500 jedinců,“ vysvětlil Vítek.

Heiko, zvaný nyní také Kajínek, schytal při čtvrtečním útěku několik výbojů z elektrického ohradníku. „Dvacet vteřin byl mimo, ale pak to vyhodnotil tak, že se přece nevrátí, když už to přelezl,“ popsal jeho zdolání drátů chovatel.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi