Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Bavorsku vystavili 1250 hajlujících trpaslíků!

Zlatý nacistický skřet z německého Straubingu
Zlatý nacistický skřet z německého Straubingu  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rvs - 
14. října 2009
17:07

Expozici s 1250 hajlujícími trpaslíky instaloval v centru bavorského města Straubing německý umělec Ottmar Hörl. Výstava má protestovat proti přetrvávajícím fašistickým tendencím v německé společnosti.

Expozice nazvaná Dance with the devil (Tanec s ďáblem) bude oficiálně otevřena ve čtvrtek a potrvá do 19. října. Už teď se u plastových figurek zastavují kolemjdoucí i celé školní třídy. Vzbuzovat reakce je autorův záměr. "Neudělal jsem je proto, aby byli lidem lhostejní," komentoval různorodé ohlasy devětapadesátiletý umělec z Norimberka.


Zlatý nacistický skřet z německého Straubingu Zlatý nacistický skřet z německého Straubingu | ČTK

Většina plastových trpaslíků je vyvedena v černé barvě, dvacet z nich je natřeno zářivě zlatou barvou.


Vystavování nacistických symbolů je v Německu nezákonné, ale soud již dříve rozhodl, že Hörlovi skřeti jsou zřejmou satirou a expozici povolil.

"Fašistická myšlenka, snaha manipulovat s lidmi nebo jim udílet rozkazy, je velice nebezpečná a v naší společnosti je stále přítomna," uvedl Hörl. Dodal také, že neonacismus je problém i mnoha dalších zemí. I z tohoto důvodu již dříve prezentoval své satirické trpaslíky na různých místech Evropy.

I když trpaslíci ukazují vedle hákového kříže druhý nejznámější symbol nacistické éry, tak Hörl podotkl, že nebezpečí teroru nepřináší jen pravicový extremismus. Nebezpečný "princip vůdce" přichází podle něj i z jiných diktátorských režimů. "Mohl bych právě tak trpaslíkům sevřít ruku v pěst jako symbol komunistické totality," řekl umělec.

bosomfriend ( 15. října 2009 01:16 )

doma, nebo na mobilu . je to skutečně jen sranda, kterou nikdo nebere vážně. Všichni se tomu hrozně smějí.

Zobrazit celou diskusi