Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zdraví: Krásné a zdravé oči

Lékaři varují, že makulární degenerace oka postihuje častěji ženy.
14. října 2009 | 05:00

V mládí si oči ještě vystačí s vlastními obrannými mechanismy samy a strašákem ztráty zraku se příliš netrápíme. Ale s věkem bývají zranitelnější, takže potřebují ochranu šitou na míru.

Oči jsou naším nejpoužívanějším spojencem s okolním světem. Ztráta zraku pak změní celý život. S přibývajícími roky strmě stoupá pravděpodobnost, že místo zeleného stromu, fialové šály nebo červené jahody jednou uvidíme černočernou tmu. Nejčastější příčinou slepoty je makulární degenerace, která ohrožuje až každého dvacátého Čecha. Odborníci varují, že by se počet postižených mohl ještě zvýšit.

O co jde?
Makulární degenerace postihuje část sítnice, takže způsobí postupnou ztrátu centrálního vidění. Člověk velmi obtížně čte, nemůže řídit automobil, sledovat televizi nebo rozeznávat lidské tváře. Podíl na této nemoci mají genetické faktory, nesprávné stravovací návyky, kouření, dlouholeté vystavování se přímému slunečnímu záření, ale i věk. Každý, kdo sfoukne 45 svíček na narozeninovém dortu, by proto měl preventivně navštívit očního lékaře.

 

Oči jsou naším nejpoužívanějším spojencem s okolním světem.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Pamatujte na výživu
Podle rozsáhlých studií pomůže našim očím udržet formu dostatek vitaminů, minerálů a karotenoidů. Bylo prokázané, že oční tkáň a buňky potřebují ke své funkci kromě vitaminu A také vitaminy C a E. Takže si na talíř naservírujte například pomeranče, kiwi, grapefruit, sušené meruňky, rajčata, papriky, syrovou mrkev, listovou zeleninu, hrášek nebo kapustu. Vitaminy prospěšné očím najdete také v ořeších, v různých semínkách nebo ve vejcích.

Blahodárný lutein
Oči se neobejdou ani bez dvou klíčových antioxidantů: luteinu a zeaxantinu. Oba tyto karotenoidy se přirozeně nacházejí ve žluté skvrně, která je součástí sítnice a zodpovídá za ostré centrální vidění. Chrání buňky sítnice před kouřem, smogem, nebo slunečním zářením. Pokud chcete očím dopřát to nejlepší, konzumujte ovoce a zeleninu, kde se lutein a zeaxantin jako přirozené barvivo vyskytují. Skvělé jsou třeba papriky, borůvky, mango, listová zelenina, jako špenát nebo kapusta. Zeaxantin se také nachází v pomerančích, mandarinkách nebo vaječném žloutku.

 

 

Oči se neobejdou ani bez dvou klíčových antioxidantů: luteinu a zeaxantinu., které se vyskutují třeba v borůvkách.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Účinné doplňky
Někdy je náročné zajistit tělu každodenní přísun čerstvé zeleniny, ovoce a také mořských ryb, proto odborníci doporučují od středního věku obohatit jídelníček i o doplňky stravy. Pokud bychom totiž chtěly dodávat očím lutein jen ze stravy, musely bychom denně zkonzumovat několik kilogramů čerstvého salátu. Volně dostupnými preparáty jsou například Ocuvite LUTEIN, Bilberry nebo Vitavision.

Zrádný cigaretový kouř
Většinu z nás ani nenapadne, že při zapalování cigarety riskujeme ztrátu zraku. Podle britských lékařů hrozí kuřákům oslepnutí dvakrát víc než nekuřákům. Experti odhadují, že desítky tisíc milovníků cigaretového dýmu trpí právě degenerací žluté skvrny na sítnici. Vztah mezi ztrátou zraku a kouřením je stejný jako mezi kouřením a rakovinou plic. Na krabičkách cigaret by se proto již brzy mělo objevit varování, že kouření vážně poškozuje zrak. Děsivé je, že se riziko vzniku této choroby začne snižovat až deset let poté, co si kuřák zapálí poslední cigaretu.

Většinu z nás ani nenapadne, že při zapalování cigarety riskujeme ztrátu zraku.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Růžové brýle
Vyčítají vám, že máte při pohledu na svět růžové brýle a nedíváte se realisticky? Nenechte se nijak ovlivnit. Podle nové kanadské studie má totiž optimistický pohled na svět vliv na vizuální vnímání. Lidé koukající přes takzvané růžové brýle totiž mají zdravější oči. Ostatně znáte to i vy. Když je člověku ouvej a je unavený, vidí špatně, byť žádné dioptrie nepotřebuje. A naopak, tělo plné energie a se skvělou náladou má zrak jako ostříž.

Sluneční brýle
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Upozornění pro ženy
Lékaři varují, že makulární degenerace oka postihuje častěji ženy. Důvodem je zřejmě změna hladiny hormonů po menopauze. Ale jestliže se o své oči budeme starat stejně pečlivě jako o pleť nebo vlasy, máme velkou šanci, že budeme moci bez obtíží číst nebo řídit až do vysokého věku.

 

Autor: Majka Vinická
Klíčová slova: zdraví;zrak;oči;
Diskuse ke článku
.