Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rath chce vzít dětem střechu nad hlavou!

Budovu dětského domova s obrovským pozemkem cizí lidé často považují za nějaký zámek
Budovu dětského domova s obrovským pozemkem cizí lidé často považují za nějaký zámek  (Autor: Foto - Autor)
Autor: Jan Doležal, Šimon Hradní - 
13. října 2009
05:00

Nepopsatelná bezmoc a obrovský vztek! Obyvatelé Pyšel na Benešovsku bojují o přežití místního dětského domova. Středočeský kraj v čele s hejtmanem Davidem Rathem (ČSSD) se totiž rozhodl, že děti vyžene do léčebny v Choceradech a lukrativní objekt získá pro sebe. Naštvaní lidé sepsali protestní petici. A Blesk jim chce pomoci!

Pyšelský dětský domov funguje od roku 1913. Za tu dobu vychoval tisíce dětí, víc, než kolik je obyvatel Pyšel. Teď ho ale chce Středočeský kraj zavřít. „Je to absolutní nesmysl! Děcka tady chodí do školy, mají zde zázemí a kamarády. V Choceradech přitom není ani dětský lékař a místní základní škola nemá dostatečnou kapacitu. Hrozí také, že děti by přišly o své milované tety vychovatelky,“ tvrdí zakladatel sdružení na záchranu domova Jan Kružík (38).

Hejtman ČSSD David Rath přišel s opravdu „geniálním nápadem“ , že budovu dětského domova přestaví na školicí centrum Středočeské univerzity. „Prohlédl si převážně jenom park a rovnou rozhodl, že budova je pro dětský domov najednou nevhodná. Školicí centrum sice nakonec zamítli, ale kraj sebral domovu dotace na modernizaci a opravu, teď navíc úředníci tvrdí, že by modernizace domova stála 150 až 200 milionů korun! Ve skutečnosti by ale stačilo možná jen dvacet až třicet,“ míní Kružík.

Vedení domova se odmítá vyjadřit s tím, že to je otázka kraje. A co na to David Rath? Záměr kraje samozřejmě obhajuje. „Barák v Pyšelích je nevyhovující a je zázrak, že ho doposud nezavřel hygienik. Byl bych nejraději, kdyby si dům v Pyšelích vzalo město a zrekonstruovalo jej na školu,“ uvedl Rath. Kam ale děti v Choceradech budou chodit k doktorovi či do školy a kdo dá Pyšelím peníze na rekonstrukci areálu, však středočeský hejtman neprozradil.

Obyvatelé Pyšel jsou v šoku
Ivana Kostrhounová (64), důchodkyně
„Vůbec se mi to nelíbí a hlavně je mi smutno z toho, že na naprosto nesmyslné rozhodnutí hejtmana Ratha doplatí ze všeho nejvíc nevinné děti. Už jsme si tady na ty caparty zvykli. Nechceme, aby museli někam jinam.“
Jana Fietková (47), kadeřnice
„Jsem zásadně proti stěhování domova. Přes 500 místních lidí podepsalo protestní petici, kterou Rath zpochybnil. Nechápu, jak může hejtman manipulovat s nevinnými dětmi a tvrdit o obyvatelích Pyšel, že nevědí, co podepisují. Je mi z toho špatně.“

Blesk chce pomoci!
Akutní opravu v dětském domově v Pyšelích za zhruba 300 tisíc korun potřebuje ze všeho nejvíc školní jídelna. Blesk se proto rozhodl skrze projekt Srdce pro děti renovaci zaplatit. Přispět můžete i vy!

BUBLINY SRDCE PRO DĚTI

Kdo se na nás může obracet?
Cílem akce je pomoci hlavně handicapovaným a nemocným dětem. Na Blesk by se tak měli obracet rodiče, rodinní příslušníci či jiné zainteresované osoby od dětí!

Kam psát?
Vaše dopisy s popisem problémů konkrétních dětí posílejte na adresu Blesk, Komunardů 42, 170 00 Praha 7 – heslo »Srdce pro děti«. Můžete samozřejmě i mailovat na adresu srdceprodeti@ringier.cz

Jak můžete přispět i vy?
Pošlete jakoukoliv částku na účet 83297339/0800, pod var. symbolem 1234, či přispěte dárcovskou SMS ve tvaru: DMS ZIVOTDETEM na 87777 (cena dárcovské SMS činí 30 Kč)

tarantuletarantule ( 13. října 2009 15:40 )

se krásně vybarvil

bosomfriend ( 13. října 2009 14:55 )

tak nikdo nemá právo to dětem brát. Pojďme na barikády proti Ráthovi ! On, Paroubek, Topolánek, Langer musí už konečně navždy zmizet z české pol. scény.

vrba ( 13. října 2009 11:48 )

nevím na co chcete čekat, "jak to doopravdy je". Přece situace je naprosto jasná a žádné čekání na ní nemůže nic změnit. Vedení kraje v čele s Rathem, chce vystěhovat děti z dětského domova, který funguje od roku 1913 (a je tudíž optimálně vybavený) do jiného objektu, kde bude potřeba provést milionové úpravy (+ další nevýhodné skutečnosti v občanské vybavenosti oné nové obce). Takže nechápu, jak s tímto jasným faktem souvisí čekání na to "jak je to doopravdy.

vrba ( 13. října 2009 11:40 )

Jistě dobře víte, že údaj 99,9% romských dětí je úplná blbost. Ale vy jste kvůli vašemu tradičnímu útoku na cikány, patrně nepochopil podstatu článku. Zde nejde o rušení Dětského domova, ale o jeho přesunutí jinam, kde není vhodný barák. Tak se bude muset draze vybavit a to budete za "vaše peníze dotovat" ještě víc.

alistera ( 13. října 2009 11:18 )

tento dům byl postaven roku 1912 za účelem zřízení útulku pro sirotky a nechápu proč by tento stav měl být měněn kvůli nějakým zištným důvodům někoho.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa