Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Světelná show rozzářila Dukovany!

Autor: op - 
7. října 2009
21:36

Tak tomu se říká světelná paráda! Chladící věže Jaderné elektrárny v Dukovanech na Třebíčsku nasvítily v úterý v noci barevné reflektory, které na kouřících obřích komínech vytvořily různé jednoduché obrazce.

„Byla to zatím jenom zkouška nasvětlení věží. Příští rok totiž elektrárna v Dukovanech oslaví čtvrt století bezpečného provozu, proto zkoušíme barevné noční osvětlení, které by pak mohlo být stálé. Oslavy vypuknou 3.května 2010, tak možná věže rozkvetou světelnými květy,“ prozradil Blesku mluvčí elektrárny Petr Spilka.

Experti z odborné firmy zkoušeli pomocí světel vykouzlit třeba jednoduchý symbolický obraz atomového jádra, měnili barvu osvětlení a zkoušeli nasvítit i páru stoupající z chladících věží. Dlužno dodat, že to byla hotová pastva pro oči!
„Tato světla mají výkon 2500 wattů, dají se s tím nasvítit obrovské venkovní plochy. Podobná světelná show se připravuje asi měsíc a potřebujeme na ni asi 120 až 150 světel,“ vysvětlil Roman Zezula z firmy Rental Pro, která v Dukovanech utajenou světelnou zkoušku dělala.

Při pozorování z větší dálky – třeba ze vzdálenosti 5 kilometrů z blízké hadcové stepi -  je ale podle Spilky problém s normálním osvětlením elektrárny. Ta má přece jen pořádný výkon a díky lampám na sloupech je elektrárna každou noc vidět třeba z auta, když kolem ní lidé projíždějí.

kudlankabezbozna ( 8. října 2009 11:41 )

rozsvítí radiací, to bude teprve ten správný hukot.

tojesila0 ( 8. října 2009 00:46 )

Mrkněte i na http://www.tojesila.cz/

Zobrazit celou diskusi