Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sesuvy půdy na Sicílii si vyžádaly 35 životů

Letecký pohled na neštěstí
Letecký pohled na neštěstí  (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
6. října 2009
20:05

Sesuvy půdy u sicilské metropole Messiny, vyvolané přívalovými dešti minulý pátek, si vyžádaly celkem 35 lidských životů. Z toho 25 těl bylo vyproštěno a deset zbývajících pohřešovaných již úřady považují také za mrtvé.

Prohlásil to v úterý šéf regionální civilní obrany Guido Bertolaso.

"Celková bilance neštěstí se pravděpodobně dostane na 35 mrtvých," řekl Bertolaso podle agentury ANSA na tiskové konferenci v Messině. "Pro deset pohřešovaných už není žádná naděje, že by byli vyproštěni živí," dodal.

Laviny bahna, které zaplavily oblast Messiny, způsobily zřícení mnoha budov. Rekonstrukce domů pro 520 osob, které musely opustit své domovy, bude trvat několik měsíců. Naproti tomu domy, které se zřítily v několika lokalitách jižně od Messiny, nebudou nahrazeny stavbami na stejných místech.

Vláda chce přestěhovat lidi bez přístřeší do nových bytů postavených v bezpečnějších oblastech. Řada staveb zde totiž vznikla na černo a na místech, jejichž bezpečnost nelze nijak zajistit.

Italský tisk kritizoval anarchickou výstavbu, nedodržování stavebních norem a další nešvary, které nesou vinu na tragédii v Messině. V médiích se objevují informace, podle kterých policie v Messině navrhla stržení 1200 nelegálně postavených domů, které byly často umístěny příliš blízko u řek a pod svahy, v zónách zasažených záplavami a sesuvy půdy. V jiných částech jižní Itálie však často situace nebývá o mnoho lepší.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání