Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krušné hory dostanou novou atrakci!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Helena Lacinová - 
7. října 2009
05:00

Nejvyšší vrcholky Krušných hor – český Klínovec a saský Fichtelberg – plánují Němci spojit lanovkou.

Podle německých novin Freie Presse to má být nejdelší volně zavěšená lanovka v Evropě. Delší lanovka tohoto typu je na světě už jen v Kanadě. Ta česko–německá bude dlouhá skoro čtyři kilometry a spolkne až 20 milionů eur, tedy přes půl miliardy korun!

O to, aby se unikátní projekt za podpory Evropské unie uskutečnil, usilují dva Němci z příhraničního Oberwiesenthalu: Heinrich Lutz a Wolfgang Laas. Náklady vidí oba tvůrci mezi 10 a 20 miliony eur, což je 255 až 510 milionů korun. Jsou přesvědčeni, že dráha přinese obrovský zisk obyvatelům na obou stranách Krušných hor.408504:gallery:true:true„Bude to obrovská reklama, skvělý tah, jak přilákat turisty, a příležitost pro české i německé podnikatele,“ míní oba. „Dráha bude vytížena stále, nejen v zimě. Byla by i ekologická, protože na vrcholky pojede méně aut,“ řekl pro Freie Presse Laas. Lanovka má být komfortní a umožnit jízdu i starším a postiženým.

„Jedinečné technické stavby mají kouzlo na celém světě. Krom toho by lanovka stála jako symbol spojení našich národů,“ podotkl Laas. V příštích dnech bude projekt projednávat saská Zemská rada. „Návrh nám přinesli. Líbí se nám, určitě ho budeme podporovat,“ řekl Blesku starosta Loučné pod Klínovcem Rostislav Velek.

Na článek v německých novinách upozornila Blesk čtenářka Petra Lysáková z Jirkova. O nápadu se začalo mluvit už před 15 lety. V roce 1993 vznikly první plány, nadlouho je však pozastavily změny v politických poměrech. Roku 2000 byla debata obnovena, schvalovací řízení má proběhnout příští rok a v roce 2011 má být lanovka v provozu.

tojesila0 ( 8. října 2009 00:43 )

Mrkněte i na http://www.tojesila.cz/

Zobrazit celou diskusi