Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vinohradská nemocnice: Zachraňuje lidi s rakovinou!

OZAŘOVACÍ STŮL  Na stole pacient leží nejčastěji v poloze na zádech nebo na břiše. Poloha musí být stabilní, většinou je pacient nějakým způsobem fixován, například při ozáření hlavy a krku speciální maskou ke stolu. Stůl je pojízdný ve všech směrech, tj. do stran a nahoru a dolů.
OZAŘOVACÍ STŮL Na stole pacient leží nejčastěji v poloze na zádech nebo na břiše. Poloha musí být stabilní, většinou je pacient nějakým způsobem fixován, například při ozáření hlavy a krku speciální maskou ke stolu. Stůl je pojízdný ve všech směrech, tj. do stran a nahoru a dolů.  (Autor: Blesk – Jiří Černohorský )
Autor: Veronika Pukačová - 
30. září 2009
05:00

Unikátní přístroj za desítky milionů korun dokáže zachránit nemocné s rakovinou! Nový typ stroje včera uvedli do provozu v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Lineární urychlovač pro ozařování zhoubných nádorů ozáří nádor na povrchu i uvnitř těla. Pacient se díky němu může vyléčit...

Lékaři z radioterapeutické a onkologické kliniky vinohradské nemocnice se včera opravdu radovali. Důvod? Konečně mohli zapojit nový lineární urychlovač, který pomáhá zachránit ty, kteří onemocněli rakovinou. „Poslední přístroj, který jsme měli, sloužil jedenáct let a ozařovali jsme na něm zhruba devadesát pacientů denně,“ řekla Blesku přednostka kliniky Martina Kubecová. Navíc se na něm každou chvíli něco rozbilo a museli ho jezdit spravovat odborníci. Teď je ale všechno jinak.

Z hlavice lineárního urychlovače vychází záření, které se díky osmdesáti lamelám uzavírají okolo vyzařovaného svazku, aby záření nešlo na zdravou tkáň Z hlavice lineárního urychlovače vychází záření, které se díky osmdesáti lamelám uzavírají okolo vyzařovaného svazku, aby záření nešlo na zdravou tkáň | Blesk – Jiří Černohorský

Podařilo se sehnat peníze na nový typ, který navíc umožňuje přesnější zaměření záření na nádor, přičemž zdravá tkáň je chráněna. Čtyřicet milionů korun daroval nemocnici sponzor František Komárek. „Jsem generálním ředitelem dvou firem a z každé jde dvacet milionů. Tady jde o životy lidí, takže rádi pomůžeme,“ řekl Blesku. Celkovou částku však vedení nemocnice s ohledem na smlouvu s dodavatelem odmítlo uvést.

afedi ( 30. září 2009 13:25 )

http://www.tojesila.cz/cz/s16/c1633-ZHAVE-AKTUALITY/n2211-Jiri-Paroubek-Usporny-balicek

Zobrazit celou diskusi