Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

30. září 1989: Neříkejte Rusáci, ale Sověti!

SSSR.
SSSR.  (Autor: wikipedia.org)
Autor: rum - 
30. září 2009
05:00

Na soudruhy učitele a soudružky učitelky čekal před dvaceti lety zvláštní rok. Ze dne na den mu-seli mnozí z nich přestat učit to, co léta dětem vykládali.

Jak vidělo rok 1989 svýma očima třináctileté dítě, napsala Blesku Martina Burešová z Mostu. „Na přírodopis a chemii jsme měli takového poděse učitele. Bavila jsem se se spolužákem v lavici a on na nás najednou začal řvát přes celou třídu: „To jste demokrati? Když mluvím já, vy mlčíte!?“ líčí čtenářka a pokračuje: „Bylo pár týdnů před listopadem a já vůbec netušila, co je to demokrat, ale už jsem si v jeho hodinách nedovolila ani ceknout.“

Přírodopisáři na tom byli celkem dobře, stejně jako třeba matikáři nebo tělocvikáři. Horší to bylo s těmi, kteří vyučovali ruštinu, občanskou výuku a dějepis... Těm se po 17. listopadu zhroutil svět.

„Na ruštinu a občanku jsme měli manželku významného stranického funkcionáře. Po listopadu tyto předměty téměř přestaly existovat. Místo toho jsme diskutovali o tom, co se kolem nás děje, ale většinou jen mezi sebou. Soudružka učitelka se vzmohla jen tu a tam polohlasně podotknout: „No tak, neříkejte Rusáci, ale Sověti...“,“ zakončuje Martina Burešová.

afedi ( 30. září 2009 13:35 )

http://www.tojesila.cz/cz/s16/c1633-ZHAVE-AKTUALITY/n2211-Jiri-Paroubek-Usporny-balicek

Zobrazit celou diskusi