Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Praze bude veletrh bezpečných hraček!

Veletrh hraček
Veletrh hraček  (Autor: itea)
29. září 2009
17:22
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Začátkem října proběhne již 21. ročník veletrhu hraček ITEA. Veletrh nabídne mnoho hraček a her – jak poznají návštěvníci ty bezpečné?

K vidění kompletní kojenecký sortiment včetně kočárků, hračky, stolní a společenské hry, modely, stavebnice, sportovní hračky, exponáty vhodné pro vybavení mateřských škol, dětských hřišť a mnoho dalších zajímavých novinek. Všechny hračky musí splňovat evropské směrnice, které byly v rámci pravidel EU zavedeny také do české legislativy. Česká legislativa navíc upravuje oblast hraček ještě speciálními požadavky, které se týkají právě výrobků určených pro děti do 3 let. Bohužel ale existují stále ještě nedisciplinovaní výrobci, kteří dodávají na trh nebezpečné výrobky ohrožující zdraví dítěte. Na ty si maminky musí dát pozor.

Malí výrobci často posuzují bezpečnost hraček sami, bez spolupráce s odborníky!

Mnoho spotřebitelů se domnívá, že evropská legislativa ukládá výrobcům a dovozcům povinnost zkoušet a hodnotit hračky nezávislou institucí – opak je pravdou a veškerá odpovědnost za bezpečnost vyráběné hračky je na subjektu uvádějícím hračku na trh. Výrobce je tlakem na trhu nucen přicházet neustále s novinkami a konkurence i limitovaný čas zvyšují riziko nesprávného navržení či vyrobení. Přesto podstatná část menších výrobců posuzuje bezpečnost hraček samostatně bez další spolupráce s nezávislou zkušebnou, která by ověřovala shodu vlastností hraček s požadavky normy EN 71 – Bezpečnost hraček.

Renomovaní celosvětoví výrobci sice hračky testují a mnohdy i certifikují, ale jak se ukázalo, ani tento způsob kontroly bezpečnosti hraček není dostatečně účinný. Při kontrolách Českou obchodní inspekcí bylo zjištěno, že kvalitní materiály, z nichž byly hračky vyrobeny pro účely testování v laboratoři, jsou pro sériovou výrobu nahrazovány cenově méně nákladnými a mnohdy bezpečnostně a zdravotně nevyhovujícími surovinami. Dozorové orgány mají tedy významnou roli a především o negativních výsledcích kontrol se veřejnost může dozvědět z médií.

Jak při koupi hračky poznáme její nezávadnost?
Běžně je možno najít informace o nebezpečných výrobcích v databázi RAPEX. Pokud zrovna není databáze po ruce a malé návštěvníky veletrhu ITEA budou lákat nejrůznější hračky, rodiče by se měli při koupi řídit alespoň základními radami – níže uvádíme několik návodů od paní inženýrky Pašiakové z Institutu pro testování a certifikaci, které by měly přispět k výběru bezpečné hračky:
- Zaměřit se na informace, které výrobce umístí na hračku samotnou, na obal nebo příbalový leták. Důvěryhodná hračka by měla obsahovat několik základních náležitostí:
* název hračky v českém jazyce
* značku shody CE (vyjadřuje, že hračka je v souladu se všemi předpisy EU)
* identifikační údaje výrobce nebo dovozce
* návod použití a údržby
- Věnovat zvýšenou pozornost všem informacím týkajících se věku dítěte, pro který je hračka určena. Někteří výrobci jsou schopni označit kojenecké kousátko jako hračku pro děti od tří let… a to je již jasný signál, že něco není v pořádku.
- Také způsob balení ledacos napoví ... narušené obaly, znečištěné popř. podivně páchnoucí by měly okamžitě odradit od zakoupení. A pozor také na přelepování originálních informací od výrobce nebo škrtání některých informací!
- Obecně se doporučuje nekupovat hračky v prodejnách stánkového charakteru, ale raději upřednostnit kamenné obchody – nejlépe specializované na hračky

Spotřebitele potěší informace, že již 4 roky existuje na trhu nástroj, který dokáže odlišit ty vhodné a prospěšné hračky od těch závadných. Jedná se o certifikační značku “bezpečné hračky“, která má tvar stylizovaného žlutého dětského kousátka s nápisem "bezpečné hračky". Na českém trhu se pohybují stovky hraček označených žlutým kolečkem splňujících všechny minimální i doplňkové požadavky včetně pravidelných kontrol vzorků odebraných v obchodní síti po dobu jejich prodeje. Jejich přehled najdete www.itczlin.cz

Na veletrhu hraček ITEA spojeném s modelářským a hobby veletrhem MODEL HOBBY, který probíhá ve dnech 1. – 4. 10. 2009 v PVA Letňany, je kromě širokého spektra hraček, her a dalších produktů připraven pestrý zábavný program. Přichystány jsou soutěže o hodnotné ceny, dopravní hřiště Městské policie hl. m. Prahy a pro klid maminek bude fungovat dětský hlídací koutek, aby se mohly na výběr právě těch bezpečných hraček soustředit. Návštěvníky určitě potěší i výhodné veletržní ceny.

Na obě akce je jednotné vstupné!
Více informací najdete na: www.itea.cz

Veletrh hraček Veletrh hraček | itea