Cenu Hrnec smíchu získala od diváků a cenu Zlatý prim od poroty. Na týdenní festival, který dnes skončil, přišly tisíce diváků, téměř všechna představení byla vyprodána, řekla ředitelka festivalu Ilona Daňková.

Fotogalerie
7 fotografií


O udělení divácké ceny tradičně rozhoduje nejdelší doba, po kterou se diváci při promítání v kině smějí. Při promítání filmu Líbáš jako bůh časoměřiči naměřili celkem 19,28 procenta smíchu. "Letos se diváci i porota shodli, což v žádném případě nebývá pravidlem. Souboj o divácký Hrnec smíchu přitom bývá napínavý až do poslední chvíle," řekla programová ředitelka festivalu Stanislava Brendlová. Dokladem je i to, že letos těsně druhá skončila s 18,35 smíchu komedie Vy nám taky, šéfe!

V kategorii nejlepší televizní komedie porota hlavní cenu udělila komedii Petra Slavíka Divnovlásky. Porotci také určili, že nejlepší mužský herecký výkon podal Jiří Macháček ve snímku Nestyda a mezi ženami Jitka Čvančarová za roli ve filmu Natěrač. Cenu za přínos české komedii získal Zdeněk Svěrák. Celkem o přízeň porotců a diváků letos usilovalo osm filmových komedií a šest komedií televizních.

Letošní novinkou festivalu byla sekce Studentský smích, v níž se utkalo 18 filmů. Hlavní cenu si od studentské poroty odnesl režisér Zdeněk Durdil za snímek Radio Kebrle a cenu diváků dostal film Brutpong režiséra Tomáše Hubáčka. Diváci u něj prosmáli 28,33 procenta času. Podle Daňkové měla studentská sekce úspěch a měla by se opakovat i příští rok.

Promítání filmů v Novém Městě doplnily také koncerty, výstavy filmových plakátů a fotografií či sportovní klání.

Loni diváckou cenu vyhrála komedie Taková normální rodinka režiséra Patrika Hartla asi s 30 procenty prosmátého času. Na nultém ročníku festivalu, který se v Novém Městě nad Metují konal v roce 1978, získal čestné uznání snímek Adéla ještě nevečeřela.