Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Američanka s implantovaným cizím embryem porodila

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: scom)
Autor: ČTK, šim - 
26. září 2009
16:07

Zdravého chlapečka porodila v americkém státě Ohio Američanka, které bylo při umělém oplodnění omylem implantováno cizí embryo.

Carolyn Sabate a její manžel Sean, kteří už mají tři děti, hodlají dát chlapce jeho biologickým rodičům Shannon a Paulovi Morellovým z Michiganu, uvedl server BBC.

Zmrazené embryo jiné ženy bylo Carolyn implantováno v únoru. O deset dní později to klinika zjistila, a oznámila páru, že nosí dítě jiné ženy. Klinika nabídla manželům umělé přerušení těhotenství, ti jej však odmítli.

Jejich právníci prý nyní pracují na tom, aby klinika přijala plnou odpovědnost za to, co se stalo. Morrellovi se o záměně dozvěděli den po Savageových, když se chystali podstoupit implantaci svého posledního zmrazeného embrya. Oba páry se setkaly, až když byla Carolyn tři měsíce těhotná.

Server BBC cituje vyjádření čtyřicetileté Savage, že rodina kvůli záměně "prodělala velice zlé časy". "Myslím, že jsem nikdy v životě tak moc nebrečela. Bylo to jako noční můra a jistým způsobem jsem se cítila zneuctěná," postěžovala si Carolyn. Neřekla však, která klinika jí umělé oplodnění provedla.
Ve Spojených státech se podobné případy už odehrály. V roce 2004 vysoudila žena z Kalifornie milion dolarů na nemocnici, která jí implantovala cizí embryo a záměnu přiznala až deset měsíců po porodu.

V České republice se takový případ zatím nestal, v roce 2006 ale byla zaměněna dvě právě narozená děvčátka v nemocnici v Třebíči. Policie ani státní zástupce neshledali, že by zdravotnický personál vyměnil děti úmyslně, rodiny obou vysoudily na nemocnici celkem 3,3 milionu korun.

politik7 ( 26. září 2009 21:35 )

tohle je taky kaše - Topolánek homosexuál ! Kdoví s kým má Talmanová dítě : http://www.blesk.cz/diskuse/celebrity-zahranicni-celebrity/40277/1#msg_808

simamach ( 26. září 2009 16:47 )

v tom případě bych žádala po té druhé ženě, ať zase ona odnosí a porodí dítě mně.

Zobrazit celou diskusi