Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po tahanici Janotův balíček prošel!

Autor: ČTK, pes, bel - 
25. září 2009
12:55

Poslanci na páteční schůzi rozhodnovali o tzv. Janotově balíčku. Po 4 pauzách ho poslanci nakonec schválili. Bude se zvyšovat DPH.

Poslanci schválili vládní protikrizový balíček s některými úpravami. "Je to výsledek velmi tvrdé parlamentní debaty a velmi tvrdého politického jednání. Je otevřena cesta k racionálnímu státnímu rozpočtu pro příští rok. Jediným vítězem je asi ten racionální rozpočet," řekl premiér Jan Fischer. Předlohu podpořili poslanci ODS, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a Strany zelených. Proti byli jen zástupci KSČM. Schodek rozpočtu na příští rok bude 162,3 miliardy korun.

Premiér Jan Fischer bere schválení vládního úsporného balíčku jako vyjádření podpory sněmovny a podstatné části politického spektra. Jeho kabinet předloží na základě balíčku do 30.9. návrh státního rozpočtu a připraví program vlády až do řádných voleb na jaře příštího roku.

Janotův balíček prošel Janotův balíček prošel | Zbyněk Pecák

Zákonodárci také odhlasovali snížení platů ústavních činitelů, i když jen o 4 procenta namísto celé pětiny, což nejdřív podporovala i ČSSD. Nakonec jejích poslanci ruku pro návrh nezvedli. "Kdepak sociální demokrat, ten si na plat nesáhne," rýpnul si šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Velmi nespokojení byli i lidovci, kterým neprošlo zdanění hazardu, a které ještě včera podporovali sociální demokraté. "Tady je vidět, že lobbisté přes noc zapracovali," naznačil Cyril Svoboda.


Záznam online přenosu:

12:55 Poslanci ještě odhlasovali snížení platů ústavních činitelů o 4 % a ukončili schůzi.

12:32 Schválení balíčku ze strany poslanců ODS podle Topolánka neznamená automaticky vyjádření podpory Fischerovy vládě a krokům, které následně povede. "Způsob, jakým Fischer požádá o důvěru, je na něm," řekl Topolánek. Co říká na lavírování ČSSD a zda se jim dá vůbec věřit nechtěl šéf ODS komentovat.

Cyril Svoboda, Bohuslav Sobotka Cyril Svoboda, Bohuslav Sobotka | ČTK

12:25 Poslanci jednají o platech zaměstnanců ve státní sféře.

12:18 Sněmovna přijala Janotův úsporný balíček

12:10 Bohuslav Sobotka potvrdil, že ČSSD podpoří Janotův balíček.

12:01 Schůze poslanecné sněmovny pokračuje.

11:58 Komunisti balíček v žádném případě nepodpoří. Je to návrh proti lidem, kterým by popřeli vlastní program, říká poslanec KSČM Pavel Kováčik.

11:49 Miroslav Kalousek (TOP 09) si první vlnu hlasování pochvaluje. "Jsem rád, že v sociální demokracii zvítězil zdravý rozum a odpovědnost nad jejich panem předsedou."

Janotův balíček prošel Janotův balíček prošel | Zbyněk Pecák

11:39 Vypadá to, že mezi ODS a ČSSD došlo k dohodě. KSČM návrh pravděpodobně nepodpoří, TOP 09 naopak ano. Janotův balíček by mohl i přes včerejší tahanici projít!

11:32 Klub KSČM požádal o půlhodinovou přestávku. Pozměňovací návrhy se jim nelíbí. Mají dojem, že "došlo ke stříhání ovcí, ale ne vlků". Jednání sněmovny bude pokračovat ve 12 hodin.

11:29 Poslanci odhlasovali pozměňovací návrhy. Čeká je rozhodující hlasování. Janota věří, že poslanci návrh podpoří.

11:27 Pokud balíček projde, spotřební daň u cigaret se zvýší, ale méně, než se předpokládalo.

Jan Fischer Jan Fischer | ČTK

11:12 Neprošel návrh poslankyně Vostré, který by z Janotova balíčku odstranil zvýšení DPH. Pokud balíček projde, zvýší se DPH.

11:11 Pozměňovací návrh ODS na zrušení daně pro bohaté a ponechání rodičovského příspěvku a porodného prošel. Mimořádné zdanění hazardu z dílny lidovců neprošlo.

11:01 Jednání pokračuje. Mělo by se hlasovat o pozměňovacích návrzích.

10:49 Neustálé přestávky nevěstí nic dobrého. Přestože se zdálo, že hlasování nebrání nic v cestě, strany si stále promýšlí taktiky a vše se můžou opět velmi protáhnout. Jeroným Tejc z ČSSD vysvětluje novinářům, že pokud by jeho strana měla ustoupit nějakým požadavkům, očekává, že ústupky logicky udělají i jiné strany.

10:40 ODS požádala o další přestávku do 11 hodin.

10:32 Schůze Poslanecké sněmovny pokračuje. Byla vyhlášena další pětiminutová přestávka kvůli upřesnění hlasování o pozměňovacích návrzích.

10:30 ČSSD po jednání klubu ohlásila, že ustupuje od požadavků, které se nelíbili ODS. Pro Janotův balíček to vypadá lépe.

10:29 Poslanci se trousí do sálu. Všichni vypadají poměrně spokojeně a usměvavě. Miroslav Kalousek má zase svou zdobenou hůlku.

9:59 Včerejšek se opakuje. ČSSD chtěla prodloužit přestávku, začíná se až v půl jedenácté.

Eduard Janota a Jan Fischer Eduard Janota a Jan Fischer | ČTK

9:42 Zachování rodičovského příspěvku či výše porodného jsou několik z pozměnovacích návrhů, které mají šanci projít. O různých návrzích mají navíc strany hlasovat samostatně, nakonec pak o balíčku o celku. Jednání může být komplikované, ale nakonec může být balíček schválen. Pomohla by tomu ODS odchodem ze sálu při hlasování, jak oznámil včera její místopředseda Petr Nečas. Jde přitom o hodně. Pokud se totiž neschválí úspory, nejenže tu bude obří deficit, ale také se opět Česko může ocitnout bez vlády. Pokud by totiž deficit měl být přes 164 miliard, premiér Fischer by prý funkci opustil.

9:14 Do desíti hodin budou o dalším postupu jednat poslanecké kluby. Jak dlouho jim dnešní jednání bude trvat a kolik času skutečně proschuzují, to jim Blesk bude počítat.

9:13 Petr Nečas (ODS) a Zdeněk Škromach (ČSSD) přečetli pozměňovací návrhy svých stran. Miroslav Kalousek (Top 09) oznámil, že jeho strana podpoří návrh učednické vlády beze změn.

9:07 Jednání, které mělo začít v 9 hodin, s mírným zpožděním zahajuje partnerka bývalého poslance a premiéra Mirka Topolánka Lucie Talmanová.


Přečtěte si o čtvrtečním jednání poslanecké sněmovny: Boj o rozpočet: 6 hodin žvanili a NIC!

bobina ( 26. září 2009 08:46 )

Já se jen marně snažím pochopit Kalouska a Top stranu,kdeže mají mandát na jednání ve vládě???? Asi mě to nějak uteklo??? Jak může "nevolená" strana v čele s nevoleným předsedou,tedy neexistující parlamentní strana zasahovat do jednání????? Absurdistán je slabé slovo. Obávám se,že mnoho lidí je již natolik znechuceno politikou,že tím,že nepůjdou volit dají opět šanci ODS což považuji za laciné ,absurní ale bohužel demokratické. Mám dojem,že my na tu demokracii dojedeme.

istyl ( 25. září 2009 23:38 )

bohužel ty obyčejnější...ani to, co odhlasovali, není na chlubení...pořád je to dluh jak vyšitý. A pro ty se špatnými počty je to dluh 162.800 miliónů korun za rok...tak nevím, co chcete slavit?Oni tyto peníze prohospodaří, dostanou za to pěkně zaplaceno a my to máme zaplatit??

mamca24 ( 25. září 2009 14:13 )

tak volit nechod a automaticky das hlas ODS

kattynka ( 25. září 2009 14:01 )

Páteční projednávání vládního zákona, kterým se snižují platy ústavních činitelů, doprovázel ve Sněmovně zábavný spor o návrh poslance Vítězslava Jandáka (ČSSD), který ve čtvrtek žertem prohlásil, že by každý měsíc měl být jeden poslanec popraven. Poslanec Petr Pleva (ODS) v pátek požadoval, aby to bylo jako pozměňovací návrh zařazeno do spisu.

kulifon ( 25. září 2009 14:00 )

Nechápu kde jsou ti Pražáci s normálním příjmem. Proč nejsou v ulicích a neudělají defenestraci. Všechny poslance naházet do Vltavy. Nebo jste v Praze všichni tak spokojení a nebo zase čekáte až někdo přijede autobusem a udělá to za vás?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa