Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zemřela "máma" Čtyřlístku, Ljuba Štíplová (†79)

Fotografie
Zemřela spoluautorka komiksového Čtyřlístku, Ljuba Štíplová (†79)  (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
24. září 2009
19:40

Na následky zranění z autonehody dnes v Praze zemřela spisovatelka a scenáristka Ljuba Štíplová (†79), jedna z autorské dvojice legendárního Čtyřlístku.

Autorka řady dětských knížek a televizních večerníčků skonala ve vojenské nemocnici na následky úrazu při autonehodě, který utrpěla po

Zemřela spoluautorka komiksového Čtyřlístku, Ljuba Štíplová (†79) Zemřela spoluautorka komiksového Čtyřlístku, Ljuba Štíplová (†79) | ČTK
čátkem srpna.

Tvorbě pro děti se Ljuba Štíplová věnovala 45 let, nejznámější jsou však příběhy čtyř zvířecích kamarádů Fifinky, Myšpulína, Piňdi a Bobíka, které vytvářela v tandemu s kreslířem Jaroslavem Němečkem.

Obrázkové příběhy Čtyřlístku byly v podstatě jediným komiksem, který vycházel v Československu 70. a 80. let. Pro dnešní třicátníky a čtyřicátníky je legendou. Přestože vychází dodnes, dočkal se i mnoha přepracování a remixů od mladších ilustrátorů a obdivovatelů. V posledních několika letech vyšla i řada knih s reedicemi těch nejstarších titulů.


jarypadlo ( 25. září 2009 12:59 )

DĚKUJEME-sice Čtyřlístek začal vycházet pro mě trošku pozdě,ale vím že měl sakra úroveň a nebyl prázdně fackovací jako ty emerický...Byl tam vtip,trochu poučení a hlavně i úcta ke kamarádství.

socatko ( 25. září 2009 08:28 )

Naprosto souhlasim, ja snad cetla vsechny co vysly do roku 1993, nebo tak nejak, a moc se mi libily. Skoda, ty nove uz nejsou ,,ono,,.

evolucius ( 24. září 2009 21:28 )

Když byl v tabáku nebo na stánku nový Č tyřlístek,byla dobrá nálada...

Zobrazit celou diskusi