Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nejmenší pilot v Česku: Měří jen 135 centimetrů!

Kvůli malému vzrůstu je pro Petra Macíčka malým  sportovním výkonem i nástup do letadla a výstup z něho
Kvůli malému vzrůstu je pro Petra Macíčka malým sportovním výkonem i nástup do letadla a výstup z něho  (Autor: Foto Nedělní Blesk – autorka)
Autor: Marie Machková - 
24. září 2009
05:59

Měří pouhých 135 centimetrů, přesto pilotuje letadla. Jmenuje se Petr Macíček (33) a je oficiálně zapsán jako nejmenší pilot České republiky. Jeho větroň je speciálně upravený, dvakrát už startoval na mistrovství republiky dvoumístných kluzáků.

„Mezi letadly jsem od dětství. Můj otec je letecký instruktor,“ řekl muž, který kromě pilotování také řídí provoz letiště ve Frýdlantu nad Ostravicí. Petr Macíček nejprve propadl ultralightům. V roce 2002 si udělal pilotní zkoušky na větroně.

„Letadlo si pronajímám od aeroklubu,“ říká muž, který v civilu pracuje jako elektrotechnik v soukromé firmě. Přiznává, že kvůli malému vzrůstu by ale každé letadlo řídit nemohl.

Pro porovnání. Mirek Drahoňovský měří 184 centimetrů a jeho kolega Petr Macíček 135 centimetrů Pro porovnání. Mirek Drahoňovský měří 184 centimetrů a jeho kolega Petr Macíček 135 centimetrů | Foto Nedělní Blesk – autorka

„Museli jsme vymyslet úpravu, abych dosáhl na páky a pedály. Řídicí prvky mám prodloužené nástavci,“ vysvětlil Macíček. Přitom neustále opakoval, že není v ničem výjimečný, a skromně tvrdil, že kormidlovat větroně dva kilometry nad zemí by dokázal každý.

„My si Petra, pro to, co dokázal, moc vážíme. Je velmi dobrý pilot. Už dvakrát startoval na mistrovství republiky,“ prozradil o nejmenším pilotovi u nás jeho kolega Mirek Drahoňovský (47). „Létání je pohoda i adrenalin. Kdo mu propadne, pro toho je to láska na celý život,“ řekl Petr.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi