Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pecina chce hezčí Chanov

Autor: lac - 
24. září 2009
06:58

Přimět Romy k větší odpovědnosti za svůj život a majetek chce ministr vnitra Martin Pecina. Projekt Úsvit, který to má ty nepřizpůsobivé konečně naučit, přijel včera představit do Mostu. Začne v problémovém mosteckém sídlišti Chanov.

Ministr chce na částečně vybydleném sídlišti zrenovovat jeden vybraný panelák. A to tak, aby v něm bylo bezpečno a útulno a aby mohl být příkladem, jak by život v Chanově mohl vypadat.

Vládní projekt chce dát Romům novou šanci, začlenit je a zaktivizovat, aby přidali ruku k dílu. Projekt Úsvit má podle Peciny také snížit napětí mezi Romy a ostatními obyvateli a zastavit rozmach extremismu. Do pilotního projektu Úsvit hodlá vláda nasypat přes milion korun.

Pecina se pravděpodobně inspiroval článkem v Blesku. Redakce nedávno navrhla postavit část Chanova z nových domků, což by bylo o polovinu levnější, než projekt města na rekonstrukci vybydlených paneláků. Na výstavbě by se obyvatelé podíleli a domky by byly různobarevné.

„Zmizela by tak anonymita, vědelo by se, kdo co zničil,“ řekl majitel jedné z největších stavebních firem v kraji Jaroslav Oršuliak, který návrh Blesku s redakcí konzultoval.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gevi ( 24. září 2009 15:50 )

že nijak neřeší romský problém. Jenže jakékoli řešení, s nímž přijdou je podrobeno výsměchu a zpochybňováno. Jenže i to, co řekl Pecina, může být napadnuto všemi možnými ochránci lidských práv, protože on by chtěl, aby Romové zlepšili svůj životní styl. Už slyším, jak se do světa křičí, že u nás chtějí rasisté vzít Romům jejich svébytnou kulturu (nepíšu, co je její součástí, všichni to víme), že je chtějí podrobit diktátu většinové společnosti. Žádný politik na zodpovědném místě nemůže vzít Romům sociální dávky a vyplácet jim je, až budou platit dluhy, platit bydlení, případné pokuty, udržovat pořádek. To prostě nemůže politikovi projít, protože je by to bylo označeno za nezákonné. Proto je romský problém neřešitelný.

sakra ( 24. září 2009 10:45 )

Ti naši politici jsou určitě mírně řečeno dementní!!!!!!!!!

karel128 ( 24. září 2009 08:46 )

sci-fi na pokračování. Již je to za ty desetiletí daleko delší seriál, a nejdražšší,než byl "DALLAS". Tomu se musí člověk smát,kam Ti naši chytří potentáti na takové nápady chodí.

Zobrazit celou diskusi