Už brzy se ale měl přesvědčit, že to rozhodně legrace nebyla. Se zákeřnou nemocí hollywoodský idol statečně bojoval téměř dva roky, než jí minulé pondělí podlehl.

Lékař nejprve Patrickovi řekl, že to může být cokoliv od žloutenky až po rakovinu. „Druhý den, 14. ledna 2008, jsem šel do nemocnice na testy. Ty potvrdily, že mám moc bilirubinu. Žlučového barviva. A tak bylo jasné, že s mými žlučovými cestami něco není v pořádku,“ vypráví Patrick v životopise Time Of My Life. „Tehdy poprvé jsem slyšel, že by to mohla být rakovina slinivky. Sebe i Lisu jsem ale přesvědčoval, že to určitě bude jen zánět slinivky, který je léčitelný.“

Ještě ten den odpoledne lékaři zjistili, že Patrickova slinivka je příliš těžká. K definitivnímu potvrzení rakoviny ale potřebovali provést endoskopii. Na tu měli volný termín o čtyři dny později. „Celou tu dobu jsme byli doma jako by v mlze a snažili se udržet emoce na uzdě. Bylo to děsivé,“ pokračuje Patrickovo vyprávění.

Čtěte také:

Lékaři Patricka uspali a snažili se mu zavést krkem sondu ke slinivce. Jenže narazili – žaludek byl příliš velký. To už si byli na 99 % jisti, že se jedná o rakovinu slinivky. Lise to lékaři řekli hned. Patrick se z narkózy probudil se silnými křečemi v břiše a doktoři si ho nechali v nemocnici přes noc. Lisa mu, kromě toho, že ho miluje, nic neřekla.

Když pak Patrick slyšel slovo rakovina, zastavil se mu dech. „Ve chvíli, kdy jsem dozvěděl, že jsem v podstatě odsouzen k smrti, mi hlavou proletěla spousta věcí. Proč zrovna já, říkal jsem si.“ Tehdy už věděl, že mu zbývá jen několik málo měsíců života.