Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rozhovor s řidičem linky číslo 198

Zastávka Sídliště Písnice - právě zde se odehrál osudný incident
Zastávka Sídliště Písnice - právě zde se odehrál osudný incident  (Autor: David Malík)
Autor: rvs - 
22. září 2009
16:35

Blesk.cz vyzpovídal řidiče (46) autobusové linky 198, jedoucí ze Smíchovského nádraží na zastávku Sídliště Písnice. Právě tato trasa se stala v pondělí večer osudnou šestapadesátiletému řidiči Peteru K.

Námi oslovený řidič jezdí s autobusem už více než dvacet let. Své jméno ani fotografii nechtěl zveřejnit kvůli možným problémům v práci. Smrt kolegy s ním pořádně otřásla. "Ještě štěstí, že v pondělí jeli náhodou hned kolem policajti," říká. "Kdyby přijeli o chvíli později, ten grázl by utekl a už by ho možná nikdy nenašli."

Blesk.cz: Znal jste svého kolegu Petera K.?

"Osobně ne, pracoval u nás docela krátkou dobu. Ale když jsem ráno vyjížděl, na vozovně se o té tragédii samozřejmě mluvilo."

Blesk.cz: Dochází v pražských autobusech často k napadení řidiče cestujícími?

"Čímdál častěji, počet napadení se množí každým rokem. Někdy mám také strach, ze Smíchovského nádraží jezdí občas dost podivné existence a já se tady nemám čím bránit."

Blesk.cz: To tady nemáte ani při večerních jízdách nic na svou obranu?

"Tak mám tady sice železnou tyč na oklepávání pneumatik, ale to nemůžu použít, to by se akorát obrátilo proti mně. Do vězení jít opravdu nechci."

Blesk.cz: Zažil jste vy sám napadení cestujícím?

"Zažil, jednou se to dokonce dostalo až k soudu. Vyjížděl jsem ze stanice, když najednou slyším rány do boku autobusu a do zrcátka. Zastavil jsem a vidím dva mladíky jak tam stojí a sprostě mi nadávají. Když jsem je napomenul, jeden mne vytáhl za kravatu ven z autobusu. Poprali jsme se a já jsem vyhrál. V takovém případě se nedá čekat na policii, musíte to řešit sám. Později oba mladíci policistům tvrdili, že jsem najednou vystoupil z autobusu a bezdůvodně je napadl, ale nikdo jim to naštěstí nevěřil. Ono ale nejde jen o fyzická napadení, tady je skoro každý den nějaký negativní zážitek s cestujícími. Být to na skryté kameře, to by se národ nestačil divit."

Blesk.cz: Kolik za takovou práci berete? Dostáváte nějaké rizikové příplatky?

"Ne, rizikové příplatky nemám. Bereme kolem dvaceti tisíc čistého, což jsou za tuhle práci opravdu směšné peníze. Tohle už teď má i ukrajinský dělník na stavbě. A i když není ježdění náročné fyzicky, psychicky je někdy pořádně vyčerpávající."

Blesk.cz: Jaký trest podle vás pachatel za napadení vašeho kolegy dostane?

"Ty tresty jsou směšně nízké, takže jsem také dost zvědavý, kolik dostane. Nejspíš dostane nanejvýš tři roky, nebo podmínku. Však on už ho z toho někdo vyseká..."

Z této zastávky v pondělí večer vyjel Peter K. na svou poslední jízdu Z této zastávky v pondělí večer vyjel Peter K. na svou poslední jízdu | Richard Veselý

Smíchovské nádraží na Praze 5: Z této zastávky vyjel v pondělí večer Peter K. na svou poslední jízdu


Výzva čtenářům: Byli jste svědky tohoto incidentu, nebo znáte někoho ze zúčastněných? Napište nám na e-mail online@blesk.cz.


Čtěte také:

Kolegové mrtvého řidiče: Vedení to zahraje do autu! >>

Podrobnosti o případu čtěte zde >>

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání