Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Eurokomisař Topolánek? Dalík a Tvrdík jednali

 (Autor: Martin Sekanina)
Autor: ČTK, pes - 
22. září 2009
09:37

Blízcí spolupracovníci šéfů ODS a ČSSD Marek Dalík a Jaroslav Tvrdík spolu minulý týden v úterý tajně jednali o možnosti Topolánka na eurokomisaře.

Blízcí spolupracovníci šéfů ODS a ČSSD Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka Marek Dalík a Jaroslav Tvrdík spolu minulý týden v úterý tajně jednali mimo jiné o tom, zda by ČSSD blokovala případnou nominaci Topolánka na eurokomisaře. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

"Ta debata se o tom vedla. Jenže pak se oba předsedové rozhádali v televizi a tím debata na toto téma prozatím skončila," popsal serveru obsah schůzky vysoce důvěryhodný zdroj, který je o jednání informován. Na přímou otázku, zda řešili angažmá Topolánka v Bruselu, Dalík ani Topolánek neodpověděli. "O čem jsme diskutovali, vám říci nemůžu," uvedl Tvrdík.

Spekulace o tom, že by se Topolánek mohl stát eurokomisařem pro energetiku, jsou dlouhodobé, ale šéf ODS je dosud vždy popíral. Média nicméně již před několika měsíci uvedla, že mezi Paroubkem a Topolánkem měla existovat dohoda, podle níž se měl stát eurokomisařem ten z nich, jehož strana by v plánovaných, nyní však odložených předčasných volbách neuspěla.

Zatímco Tvrdík schůzku s Dalíkem na přímý dotaz potvrdil, Dalík ji popřel, nicméně i on v sms zprávě připustil, že spolu oba poradci mluvili. "Můžu potvrdit, že jsme se na žádost Marka Dalíka potkali. Schůzka měla politicko diplomatický charakter," řekl volební manažer ČSSD Tvrdík. Dalík uvedl, že se Tvrdíka ptal, "co to dělají a proč". Oba shodně sdělili, že jednali o politické situaci, a setkání charakterizují jako výměnu vzkazů dvou partajních předsedů přes prostředníky.

Dalík a Tvrdík se setkali v den, kdy ČSSD ustoupila od předchozích dohod stran a rozhodla se nepodpořit návrh na rozpuštění Poslanecké sněmovny. Tím se měla otevřít cesta k předčasným volbám počátkem listopadu.

Dalík a Topolánek minulé úterý jednali hodinu předtím, než sněmovna návrh na své rozpuštění nezařadila do programu její schůze. Topolánek po schůzi dolní komory rezignoval na poslanecký mandát.

simeon ( 23. září 2009 08:53 )

ještě aby vysmahnuli ti největší škodiči - Paroubek, Rath, Langer, Tlustý a Zaorálek a hned naše politická scéna pookřeje...

gogo ( 22. září 2009 14:06 )

Ta šaškárna s rádoby hrdým vzdáním se mandátu ... Kdyby hanba fackovala, tak by musel mít Topolánek přeraženou čelist ..

cert ( 22. září 2009 13:02 )

Tak jednu firmu zabývající se energetikou už na hunt přivedl, tak je načase to zkusit ve velkém.

1946 ( 22. září 2009 11:34 )

bude 20. výrorčí cinkání klíči, které k ničemu vlastně nebylo. Možná by neškodilo si to zopakovat, ale ještě přidat vyhazov všech těch šmejdů u koryt.

1946 ( 22. září 2009 11:32 )

se ten arogant Topolánek vzdal poslaneckého mandátu. Ví, že půjde za lepším společně se svou milenkou, která mu zcela jistě bude dělat asistentku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa