Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mistři v maskování: Najděte 6 zvířat!

Autor: Lucie Skladanová - 
20. září 2009
05:00

Jsou tam, a přece je nevidíte! Mnohá zvířata se stavbou těla nebo barvou dokážou zamaskovat tak dokonale, že okolo nich projdete a ani si jich nevšimnete.

Tuto kamufláž jim příroda nenadělila proto, aby unikli před zvědavými pohledy, ale jako ochranu před zvířecími nepřáteli. Ale když se pořádně soustředíte, na těchto fotkách odhalíte šest zajímavých zvířat.

Fikaná liška
Tato liška obecná se zamaskovala opravdu dobře. U lišky přitom platí, že se zbarvením značně liší od prostředí, v němž žije. Přesto se tato šelma, která může mít v dospělosti až 90 cm a 8 kg, dokáže zamaskovat tak, že ji na první pohled nespatříte. A nejen vy, ani její kořist – liška se živí hlavně malými hlodavci, ptáky a hmyzem.

Liška obecná Liška obecná | profimedia.cz

List na listě?
Hmyz, který svým tvarem i barvou skutečně připomíná list, patří do rodu pakobylek. Přestože žije v tropickém pásmu, i v našich končinách je oblíbeným druhem chovatelů hmyzu. Samičky na rozmnožování nepotřebují samečka a z vajíček se líhnou zas jen samičky.

Hmyz Hmyz | profimedia.cz

Korál s očima
Trpasličí mořský koník je tak dokonale utajený, že ho objevili až na kuse korálu, který vylovili z moře a dali do akvária. Tato neobvyklá ryba měří maximálně 2,4 cm a vždy plave kolmo – s hlavou nahoře a ocáskem dole. Na potravu číhá přichycený na korále a každým okem se přitom dokáže koukat jinam.

Mořský koník Mořský koník | profimedia.cz

Odpočinek na stromě
Python zelený je stromový had. Tam se cítí v bezpečí a odpočívá omotaný kolem větve s hlavou uprostřed tak, že ho na první pohled není možné rozpoznat od listů. Jeho původním domovem je Papua-Nová Guinea. Python dorůstá maximálně do délky dvou metrů, živí se ptáky, netopýry a ještěrkami. Mláďata jsou žlutá a červená, časem se změní na zelené se žlutými nebo bílými skvrnami.

Python Python | profimedia.cz

Nejlepší kamufláž
Soutěž v maskování by v říši zvířat určitě vyhrála chobotnice obecná. Vyhledávaná kořist velkých ryb, žraloků, tuleňů, ale i rybářů umí totiž vědomě změnit barvu! Těsně pod pokožkou má elastické pigmentové buňky naplněné barvivem – žlutým, oranžovým, červeným a hnědým anebo černým. Hlavonožec je umí bleskově namixovat tak, aby splynul s prostředím. A je jedno, jestli se právě vznáší nad žlutým pískovým dnem, plave podél purpurového korálového útesu nebo odpočívá na černém vraku lodi. Hlouběji v pokožce chobotnice se navíc nacházejí buňky s proteiny, které účinně rozptylují viditelné světlo a pomáhají dosáhnout perleťového nádechu a věrnosti barev.

Chobotnice obecná Chobotnice obecná | profimedia.cz

Král v trávě
Hříva lva má velmi důležitou funkci – barvou a délkou se přizpůsobuje prostředí, ve kterém šelma žije. A takhle »neviditelně« pak lev africký číhá na kořist v trávě. Kdysi lvi žili v celé Africe, Asii a dokonce i v Evropě, dnes žijí jen v Africe a na několika místech v Indii.

Lev Lev | profimedia.cz

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi