Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Klaus bude jednat s Topolánkem

Klaus a Topolánek spolu budou jednat
Klaus a Topolánek spolu budou jednat  (Autor: David Malík)
Autor: ČTK, pes - 
17. září 2009
09:57

Prezident Václav Klaus se ve čtvrtek dopoledne setká s předsedou ODS Mirkem Topolánkem kvůli nepodařenému rozpuštění Poslanecké sněmovny.

S Topolánkem by - stejně jako ve středu se šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem - měl jednat o řešení politické situace potom, co se Poslanecká sněmovna v úterý odmítla rozpustit.

Tím padla možnost podzimních předčasných voleb, které se původně měly konat počátkem října a poté podle úvah politiků o měsíc později.

S Paroubkem se Klaus ve středu shodl, že volby by se měly konat jen tehdy, bude-li jisté, že nebudou zpětně zpochybněny. Pokud předčasné volby v nejbližší době nebudou, nynější úřednická vláda by měla dostat pevný a jasný mandát, řekl Klaus.

Prezident ve středu přijal také ministra financí Eduarda Janotu, který usiluje o škrty v rozpočtu, aby zabránil jeho rekordnímu schodku.

Sněmovna v úterý nenašla dostatek hlasů pro své rozpuštění především proto, že ČSSD neočekávaně změnila svůj postoj a přestala o předčasné volby usilovat. Klaus dosud konání předčasných voleb podporoval a kritizoval Ústavní soud za to, že zrušil volby původně vyhlášené na říjen.

kukuku ( 17. září 2009 15:20 )

Za několik hodin se nenašla žádná modrá potrefená husa, která by se ozvala, takže pokračuju, aniž bych měl na co reagovat. Předchozí předseda ODS po tom, co se zkompromitoval a jeho ekonomické teorie se v praxi ukázaly jako "úplně mimo" byl uklizen na pozici prezidenta a z ekonoma konvertoval na klimatologa. V této situaci by se pro ODS jevilo jako optimální i Topolánka někam uklidit a vše nasvědčuje tomu, že by se rád s Mr.Dalíkem stěhoval do Bruselu. Neměla by se opakovat praxe použitá stranou ČSSD (případ Špidla) a na místo eurokomisaře by měl být nominován ne Topolánek za účelem odklizení ale někdo obecně přijatelný a splňující veškeré požadavky včetně jazykových.

komarius ( 17. září 2009 12:25 )

By nejvíce pomohli Česku,kdyby se vzali za ruce a opustili navždy tuto zemi!!!

kukuku ( 17. září 2009 10:50 )

Co pozitivního přinesl Topolánek během své kariéry předsedy vlády ? - zmanipulovanou volbou prosadil Klause za prezidenta (byl jím následně odkopnut) - bojoval za udržení Čunka ve vládě a prokázání národu, že obvinění z půlmilionové korupce bylo neoprávněné (nepovedlo se, po 3 letech boje ho musel odkopnout) - s figurkami typu Klvaňa bojoval za umístění radaru (nepovedlo se, Obama po 3 letech sebral rozum do hrsti) - ze všech reforem zůstalo jenom vybírání 30-korunového poplatku (Julínka odkopnul, k reformám se nedostal) Člověk ve stavu neustálého vyděšení honící se za sám neví čím už by měl být svými stranickými soudruhy odklizen.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa