Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Svědci: Policajti stříleli bez výzvy

Autor: ČTK, šim, rvs - 
17. září 2009
14:55

Dva lidé, kteří prý byli u středeční přestřelky s policií v pražských Řeporyjích, při níž zemřeli mladý kriminalista a hledaný recidivista, se sami udali na policii. Ve výpovědi tvrdí, že recidivista vůbec nestřílel!

Ve středu v noci policii přihlásili muž a žena, kteří údajně seděli spolu s hledaným recidivistou v autě, jež ve středu ráno pronásledovali policisté. Ve středu přes den se údajně schovávali mimo Prahu.

Více o případu: Střelba v Řeporyjích: Mrtvý policista i pachatel >>> Policie držela minutu ticha za mrtvého kolegu Lukáše (†27)

Dívka (23) a mladík (25) podle tn.cz tvrdí, že z auta střelba nevyšla. Mluvčí pražské policie odmítá k případu cokoliv sdělovat s tím, že je nyní v pravomoci policejní inspekce.

Ani inspekce ale není o nic sdílnější. "Se všemi verzemi pracujeme, všechno řádně prošetříme. Až budou jasné výsledky, teprve pak sdělíme nějaké informace. Ale do ukončení šetření určitě nic sdělovat nebudeme," řekla nám mluvčí policejní inspekce Martina Lídlová s tím, že šetření skončí nejdříve za měsíc, protože policie čeká na znalecké posudky.

Verze přestřelky podle svědků

Televizi Nova se podařilo získat exkluzivní výpověď svědků, kteří jeli s pronásledovaným mužem v autě ve chvíli, kdy ho zastavila policie.

"Petr vylezl z auta ven, utíkal, najednou vystřelili a bylo po něm, my jsme se lekli a utekli jsme. Petr neměl pistoli, on by si jí v životě nevzal. Utíkal a prali to do něj, slyšela jsem takových osm výstřelů, nebo kolik," říká svědkyně, která podle svých slov udržovala se zastřeleným intimní poměr.

Tvrdí také, že si nepamatuje, že by policisté dávali před začátkem střelby jakékoliv výzvy, nebo že by stříleli do vzduchu. "Prostě to rovnou prali do toho auta," říká s pláčem a dodává, že ve chvíli, kdy byl zasažen policista, seděl její kamarád Petr v autě, nevěděl co má dělat a chtěl se jen dostat ven.

"Slyšela jsem, jakoby se od železa něco odcvrnklo a pak jsem viděla zasaženého policajta," vypráví. "Neviděla jsem, jak to do něj trefilo, ale slyšela jsem ten zvuk, vím, že to byl odraz. A hlavně vím, že on pistoli neměl, to vím stoprocentně," tvrdí svědkyně v rozhovoru.

"Jenom jsem se koukal, viděl jsem tam toho zastřelenýho, ještě jsem nevěděl, že je to policajt, protože byl v montérkách, to jsme se dozvěděli až z televize. Viděl jsem jen, jak má díru v krku," říká druhý svědek.

"Petr vyběhl ve chvíli, kdy ten policajt už dávno ležel na zemi a zbraň neměl. Křičeli na něj 'stůj', on se rozeběhl a pak už jsem jen viděl, jak se skrčili a začali po něm střílet, všichni tři," dodává svědek.

395722:gallery:true:true

Při divoké přestřelce v pražských Řeporyjích zemřeli dva lidé - zasahující policista (vlevo) a odsouzený recidivista na útěku.


Jak to bylo podle policie

Ještě než policie uvalila na Řeporyjský případ informační embargo, sdělila ve středu policejní mluvčí Iva Knolová pro Blesk.cz několik informací: "Při služebním zákroku najela podezřelá osoba motorovým vozidlem na služební vůz kriminální policie a vzápětí došlo k přestřelce. Kolegové zemřelého policisty pronásledovali pachatele a ten byl na útěku zastřelen. V každém případě je zřejmé, že střelnou zbraň první použil pachatel."

Takto by tedy přestřelka vypadala podle policie.

Muž, po kterém policisté šli, naboural při ujíždění do lampy. Pak podle všeho vyběhl ven. A co se stalo? Nikdo přesně neví.. Ale podle policie začal střílet právě on. Zasáhl jednoho z kriminalistů do hlavy a zabil ho. Pak se dal na útěk... Muž, po kterém policisté šli, naboural při ujíždění do lampy. Pak podle všeho vyběhl ven. A co se stalo? Nikdo přesně neví.. Ale podle policie začal střílet právě on. Zasáhl jednoho z kriminalistů do hlavy a zabil ho. Pak se dal na útěk... | Infografika Blesk

Muž, po kterém policisté šli, naboural při ujíždění do lampy. Pak podle všeho vyběhl ven. A co se stalo? Nikdo přesně neví.. Ale podle policie začal střílet právě on. Zasáhl jednoho z kriminalistů do hlavy a zabil ho. Pak se dal na útěk...

...podle popisu policejní mluvčí ho pronásledovali kolegové zastřeleného. Jak daleko a kdo všechno? Policie okolnosti tají. Každopádně byl utíkající muž zastřelen! Po divoké přestřelce tak zůstali celkem dva mrtví. ...podle popisu policejní mluvčí ho pronásledovali kolegové zastřeleného. Jak daleko a kdo všechno? Policie okolnosti tají. Každopádně byl utíkající muž zastřelen! Po divoké přestřelce tak zůstali celkem dva mrtví. | Infografika Blesk

...podle popisu policejní mluvčí ho pronásledovali kolegové zastřeleného. Jak daleko a kdo všechno? Policie okolnosti tají. Každopádně byl utíkající muž zastřelen! Po divoké přestřelce tak zůstali celkem dva mrtví.


Při přestřelce v Řeporyjích zemřeli ve středu ráno mladý kriminalista a recidivista, který měl nastoupit do výkonu trestu. V souvislosti s případem pátrali policisté od rána po dalších dvou údajných pachatelích.

Kriminalisté získali informace, že v Řeporyjích pobývá osmadvacetiletý muž, který má jít do vězení. Věděli, že je pravděpodobně ozbrojen. Vypravili se pro něj, recidivista jim však podle policejní mluvčí Ivy Knolové začal ujíždět v autě. Srazil se s policejním vozem a při útěku podle policie zastřelil nedaleko Řeporyjského náměstí sedmadvacetiletého policistu. Vzápětí se snažil uprchnout blízkou zahradou, kde ho zastřelil policistův kolega.

Exkluzivní rozhovor s kamarádem zastřeleného recidivisty nejdete v zítřejším tištěném Blesku.

mouse ( 21. září 2009 17:46 )

Jistě, policisté mají jít proti nebezpečnému recidivistovi s holýma rukama, nejlépe se slovy vzdejte se, máme holé ruce

ylatouf ( 19. září 2009 07:53 )

dobrý recidivista.To,že to do něj porali je od policajtů chválihodné, protože každej šmejd si musí uvědomit,že mu jde vždy o život.Smrt policajta je pracovní úraz.

amalka ( 18. září 2009 15:24 )

A jako z čeho? Čeho se dopustili? Řídil ten mrtvý, těžko mu v ujíždění mohli zabránit. Rozhodně nesouhlasím se střelbou těch psychopatických policistů na nevinné lidi v autě. Navíc mohli ohrozit i obyčejné lidi na ulici. Vůbec toho mrtvýho policajta nemůžu politiovat. Toho prchajícího zastřelili ze vzteku, protože kvůli němu sami oni si zastřelili svého kolegu.

amalka ( 18. září 2009 15:21 )

podle mě byl ten policajt sadista a nejenom on. Nechápu, jak můžou střílet do auta, kde sedí nevinní lidi a navíc ohrozit další, kteří se na místě vyskytli. Zasáhla vyšší moc, nemám s nima žádný slitování

gordon ( 17. září 2009 19:53 )

souhlasím.Když se bude věřit gaunerům a jejich přátelům,kam to dopracujeme. Policie nemá téměř žádné pravomoci a proto to tak vypadá.Přitvrdit, převzít zásady pro policii od USA.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání