Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Svědek: Jirka mi umíral v náruči

Jiří S. na rodinném fotu se svou příbuznou
Jiří S. na rodinném fotu se svou příbuznou  (Autor: Reprofoto TV Nova)
Autor: Lenka Chvostová, Právo - 
16. září 2009
10:05

"Kopalo do něj dvacet Cikánů, Jirka už jen ležel na zemi a nekomunikoval, posádka sanitky, která nakonec přijela, neměla ani dýchací přístroj,", popsal Právu kamarád, kterému Jiří S. (†44) umíral dlouhé minuty v náruči.

Brutální útok, jehož obětí se v Rumunsku o víkendu stal český řidič kamionu, nemusel podle očitého svědka skončit tragicky.


Výzva pro čtenáře Blesk.cz: Znali jste zavražděného řidiče kamionu Jiřího S.? Byli jste svědkem tohoto incidentu?
Pište na e-mail online@blesk.cz.


Petr Laža, který byl jedním z pěti řidičů, kteří se stali svědky i aktéry brutálního útoku na Jiřího S. (†44), v rozhovoru pro deník Pravo řekl:

"Jirka tam ležel, už vůbec nekomunikoval. Přetočil jsem ho na bok do protišokové polohy, vytáhl mu jazyk a držel mu otevřená ústa, dokud nepřijela sanitka,"

Tu zavola hlídač parkoviště, který incident také oznámil na policii.

"Sanitka přijela do patnácti minut. Do nemocnice ho už ale nedovezla, po cestě jim umřel. Posádk as sebou totiž neměla dýchací přístroj. Volali sice do Aradu, ať jim pošlou naproti sanitu s dýchacím přístrojem," uvedl Laža, který zdravotníkům rozuměl, protože rumunsky umí.

Celý incident se odehrál v noci ze soboty na neděli na rumunském parkovišti u Aradu nedaleko rumunsko-maďarské hranice, kde se čtyřiačtyřicetiletý řidič zastavil v restaurace na kávu.

Čtěte také:
Jiří S. (†44): Umlátili ho kvůli hlasité hudbě

"Seděli jsme s Jirkou v hospodě v Socodoru a přijeli nějací Cikáni, asi z diskotéky, bylo jich snad pětadvacet. Přijeli auty, muziku pustili naplno a Jirka tam šel, aby to ztlumili. Ztišili to, on se vrátil do restaurace. Zavřeli jsme dveře a už jsme si jich nevšímali. Jenže oni to zase dali nahlas. To už s tím nikdo nic nedělal – věděli jsme, že to nemá cenu,“ popsal Laža.

„Pak ale dva vešli do hospody, jeden z nich – byli to bratři – je teď ve vazbě, a evidentně úmyslně to vyprovokovali. Z nás není nikdo tak hloupý, aby si nás pět šoférů něco začínalo, když jich tam bylo víc než dvacet,“ ujistil. „Jirka jim řekl, ať za sebou zavřou. Zvedl se a šel jim normálně ukázat, aby ty dveře zavřeli, že na tu hulákající muziku nikdo není zvědavý,“ popsal dále.

„Začali do něj strkat, vytáhli ho ven. Byla to otázka vteřin. Venku se na něj seběhli a začali ho bít. Já to uviděl, sebral jsem popelník, jednoho jsem tím venku vzal po hlavě, druhého taky. Do toho vyběhl další šofér, aby nám pomohl. Jirka už ležel na zemi, a oni se všichni vrhli na nás,“ doplnil Laža.

Rumunští Romové se prý rozutekli, když slyšeli sirény přijíždějících policejních vozů. Policie přesto čtyři z útočníků zadržela a obvinila je ze zabití a výtržnictví. Jeden z nich, Viorel B. (27), je ve vazbě, ostatní tři, Adrian S. (23), Florian B. (20) a C. Marius Andrei (19), jsou vyšetřováni na svobodě

mischmisch ( 17. září 2009 16:40 )

No ja ziju v Manchesteru v UK, a ten se Rumuny jen hemzi.... V ruznych ctvrtich a centru mesta potkate tehotne Rumunky s miminky v naruci, zebrajici o penize., kazdy den. Nekolikrat jsem byla svedky toho, jak kradli v obchodech . Rodina meho manzela, ktera pochazi ze severni afriky, je taky hodne chuda, ale nekradou... No tak je to asi mentalitou, ne? Nikoho nehazu do jednoho pytle, ale kde jsou tedy "ti hodni", ta druha "dobra" pulka? Nejak je nemuzu najit... Za ty roky jsem tu nepotkala zadne pracujici sporadane Rumuny, zijou tu z zebrani a kradou. Pritom driv tu prace bylo dost... V CR mne v minulosti cesti romove, mi "kamaradi", nekolikrat okradli, lhali mi, podrazili ... Kolik jsem potkala za svuj zivot dobrych romu? Ani jednoho. Ale nikoho nehazim do jednoho pytle... Jen si priznejme, ze hledat dobreho roma je jako hledat jehlu v kupce sena... Preji krasny den

taninka ( 17. září 2009 15:04 )

a jak veš jsi ty co hajiš ten vaš narod skurveny nerikam vsichni ale ty mezi ne patřiš malou holku upalily 2 letou za to je romka to je normalni slusna panikekulova

taninka ( 17. září 2009 15:02 )

panikekulova kdyby si byla slušna jak si mysliš tak nepišeš takove nesmysly divoka zveř jsou romove a ty zas umiraš za živa

taninka ( 17. září 2009 15:00 )

ty fasistko nehaz vsechny do jednoho pytle proč soudiš hned vsechny ja znam hodne romu co žijou slušne to je stejne jak u bilych tam zase vraždi male deti za to ze se holčička počurala umlatil ji k smrti kdyby to udelal cigan mate plno poznamek a ze nemely v sanitce ani zakladni veci to neřešiš aby te vsichni poskakaly

lennys ( 16. září 2009 18:10 )

Ty jsi podle všeho asi taky jeden z nich...Tak si přečti,co si tady všichni o vás myslí a začni se pořádně stydět-jestli to teda svedeš .A rozhodně přestaň vyhrožovat...I když něco na tom bude jsme Česká menšina ve vlastním státě,protože se množíte jako krysy. Naše lidi mají strach jak budou žít v této době a vám je to jedno, protože ve vládě sedí takový demokraté, kteřý se vám o blaho postarají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání